Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Mehiki novih 23 žrtev obračunavanj med karteli

Deli na:

V medsebojnem nasilju tolp v severnem mehiškem mestu Nuevo Laredo je v petek umrlo 23 ljudi. Do nasilja v tem obmejnem mestu, kjer so se v preteklosti že dogajali krvavi zločini, je prišlo dva meseca pred predsedniškimi volitvami in dan pred soočenjem predsedniških kandidatov, med katerim bo glavna tema domnevno prav nasilje.

Policija je v vozilu, parkiranem na eni glavnih mestnih avenij, odkrila 14 obglavljenih trupel. Glave so kasneje našli v manjših zamrzovalnikih pred mestno hišo. Skupina motoristov pa je medtem odkrila trupla štirih žensk in petih moških, ki so viseli s tamkajšnjega mostu, zraven pa so našli sporočilo enega od tamkajšnjih mamilarskih kartelov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krvavi dan je bil eden najbolj grozovitih celo za Nuevo Laredo, mesto z okoli 400.000 prebivalci, v katerem so se med mehiško pet let in pol trajajočo mamilarsko vojno zgodili najhujši zločini. Mesto je bilo namreč večkrat prizorišče nasilnih obračunavanj med mafijskim kartelom Zetas, ki so ga v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovili pripadniki mehiške elitne vojske, in med kartelom Zaliv.

Nasilje mamilarskih kartelov bo najverjetneje glavna tema nedeljskega soočenja štirih predsedniških kandidatov. Mehiški volivci bodo naslednika sedanjega predsednika Felipeja Calderona, ki je bi večkrat deležen pohval zaradi vztrajnosti v vojni proti mamilarskim kartelom, izbirali 1. junija.

Mehiški predsednik je vojno proti kartelom sprožil leta 2006, v njej pa je doslej umrlo več kot 50.000 ljudi. Največ mamil iz Mehike gre na ameriški trg, 40 odstotkov teh pa prav preko mesta Nuevo Laredo.