bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marjetka pred leti pravi ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

V Mehiki novih 23 žrtev obračunavanj med karteli

Deli na:

V medsebojnem nasilju tolp v severnem mehiškem mestu Nuevo Laredo je v petek umrlo 23 ljudi. Do nasilja v tem obmejnem mestu, kjer so se v preteklosti že dogajali krvavi zločini, je prišlo dva meseca pred predsedniškimi volitvami in dan pred soočenjem predsedniških kandidatov, med katerim bo glavna tema domnevno prav nasilje.

Policija je v vozilu, parkiranem na eni glavnih mestnih avenij, odkrila 14 obglavljenih trupel. Glave so kasneje našli v manjših zamrzovalnikih pred mestno hišo. Skupina motoristov pa je medtem odkrila trupla štirih žensk in petih moških, ki so viseli s tamkajšnjega mostu, zraven pa so našli sporočilo enega od tamkajšnjih mamilarskih kartelov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krvavi dan je bil eden najbolj grozovitih celo za Nuevo Laredo, mesto z okoli 400.000 prebivalci, v katerem so se med mehiško pet let in pol trajajočo mamilarsko vojno zgodili najhujši zločini. Mesto je bilo namreč večkrat prizorišče nasilnih obračunavanj med mafijskim kartelom Zetas, ki so ga v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovili pripadniki mehiške elitne vojske, in med kartelom Zaliv.

Nasilje mamilarskih kartelov bo najverjetneje glavna tema nedeljskega soočenja štirih predsedniških kandidatov. Mehiški volivci bodo naslednika sedanjega predsednika Felipeja Calderona, ki je bi večkrat deležen pohval zaradi vztrajnosti v vojni proti mamilarskim kartelom, izbirali 1. junija.

Mehiški predsednik je vojno proti kartelom sprožil leta 2006, v njej pa je doslej umrlo več kot 50.000 ljudi. Največ mamil iz Mehike gre na ameriški trg, 40 odstotkov teh pa prav preko mesta Nuevo Laredo.