sasa lendero 2 Dobra karma

Svojemu nekdanjemu možu je Saša Lendero dala še...

shranimo v zamrzovalnik1 Svet24.si

To se zgodi s posteljnino, če jo damo za 6 ur v ...

marjan sarec pl1 Reporter.si

Šarec o propadu nezaupnice: Očitno so ...

Tonin - montaza Svet24.si

Tonin postavljen na laž, škarpa ob bazenu je ...

Bojan Veselinovič Necenzurirano

Razkrivamo: Janša želi nad direktorja STA ...

Ceca Ražnatovič Odkrito.si

Koliko balkanske zvezde zaslužijo z Instagramom?

gregor čeglaj Njena.si

FOTO: Tako hudo seksi je Popov Sanjski moški

Svet

V Maliju volijo parlament za vrnitev v demokracijo

Deli na:
V Maliju volijo parlament za vrnitev v demokracijo

Foto: Reuters

V afriški državi Mali, ki so jo pretresli državni udar, politični kaos in nato še spopadi, ki jih je končalo šele francosko vojaško posredovanje, danes potekajo parlamentarne volitve. S tem naj bi se tudi zaključil proces vračanja države v demokracijo, ki se je začel pred tremi meseci z volitvami novega predsednika.

Volitve sicer potekajo v relativno napetem ozračju, saj na severnem, puščavskem delu države še vedno prevladujejo borci teroristične mreže Al Kaida, ki kljub patruljam francoskih in afriških vojakov uspešno ustrahujejo lokalno prebivalstvo. Za varnost na voliščih naj bi sicer skrbele mirovne sile Afriške unije in francoski vojaki, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Parlamentarne volitve naj bi bile sicer ključne za ponovno združitev države. S tem se bo tudi zaključil proces ponovne vrnitve demokracije v državo, ki se je začel s predsedniškimi volitvami avgusta.

Na teh volitvah je zmagal nekdanji premier Ibrahim Boubacar Keita. Tako evropski kot afriški opazovalci so volitve označili za "verodostojne in transparentne".

Vračanje v demokracijo je ključno za spravo v Maliju po po 18-mesečni krizi, ki je sledila državnemu udaru, v katerem je bil marca lani odstavljen predsednik Amadou Toumani Toure. Med krizo je islamistom uspelo zavzeti sever Malija, pregnali pa so jih šele francoski vojaki januarja letos.

Na volitvah se sicer za 147 sedežev v parlamentu poteguje več kot 1000 kandidatov. Na volišča je povabljenih okoli 6,5 milijona volivcev.

Loading...