Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Makedoniji znova vre med Makedonci in Albanci

Deli na:

Makedonijo je v minulih dneh pretresel nov val medetničnega nasilja, v katerem je bilo ranjenih več deset ljudi, okoli 30 pa jih je policija aretirala. Evropska unija je poulično nasilje, v katerem so bili udeleženi predvsem mladi, danes že obsodila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V mestih, kjer je prišlo do pretepov med skupinami mladih etničnih Albancev in Makedoncev slovanskega porekla, so po navedbah makedonskega notranjega ministrstva že poostrili varnostne ukrepe.

Izgredi so izbruhnili, potem ko je policija po sporu zaradi parkirnega prostora v mestu Gostivar prejšnji teden ubila dva etnična Albanca, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Temu so sledili napadi na potnike mestnih avtobusov v Skopju ter poulični pretepi po državi. V napadih so bili udeleženi predvsem mladi, ki so uporabljali železne palice, nože in palice za baseball.

V Skopju in Tetovu na severozahodu države so zaradi nasilja prijeli več ljudi, ki so po trditvah policije že v preteklosti zagrešili kazniva dejanja. V Tetovu so v pretepih sodelovali tudi navijači tamkajšnjega nogometnega kluba. Do nasilja je prišlo tudi v Prilepu.



Razmere so se po navedbah policije v državi umirile v nedeljo zvečer. Premier Nikola Gruevski pa je napovedal, da bodo proti nasilnežem ostro ukrepali.

Zadnji val nasilja je obsodila tudi EU. "Globoko obžalujemo, kar se je zgodilo. Obžalujemo, da so bili ljudje ranjeni," je poudaril evropski komisar za širitev Štefan Füle.

Po njegovih besedah je ključnega pomena spoštovanje ohridskega sporazuma, ki so ga leta 2001 po več mesecih nasilja in nevarnosti izbruha državljanske vojne podpisali predstavniki etničnih Albancev in Makedoncev slovanskega porekla. Po navedbah Füleja bo zadnje dogajanje v Makedoniji tudi tema njegovega četrtkovega obiska v državi.