900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V krempljih gripe

Deli na:

Prašičja gripa je v sredo nadaljevala smrtonosen pohod po svetu. Bolezen, ki naj bi v Mehiki, žarišču virusa, terjala več kot 150 mrtvih, je prvo smrtno žrtev - sicer mehiškega otroka - zahtevala v ZDA. V Evropi so potrdili nove primere, Slovenija pa se namerava bolezni postaviti po robu s koordinacijsko skupino.

Prašičja gripa je v sredo nadaljevala smrtonosen pohod po svetu. Bolezen, ki naj bi v Mehiki, žarišču virusa, terjala več kot 150 mrtvih, je prvo smrtno žrtev - sicer mehiškega otroka - zahtevala v ZDA. V Evropi so potrdili nove primere, Slovenija pa se namerava bolezni postaviti po robu s koordinacijsko skupino.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v sredo ocenila, da se širjenje virusa prašičje gripe vse bolj bliža pandemiji, organizacija pa bi lahko stopnjo nevarnosti kmalu zvišala s četrte na peto, ki pomeni širjenje bolezni s človeka na človeka na širšem območju, medtem ko bi šesta stopnja pomenila popolno pandemijo.

Kot je še pojasnila WHO, v organizaciji skrbno nadzirajo razmere, a zaenkrat še niso pripravljeni dvigniti stopnje nevarnosti za pandemijo s trenutne četrte, ki pomeni, da se bolezen prenaša med ljudmi. V WHO so tudi poudarili, da obstajajo dokazi za to, da se virus gripe ne prenaša s prašičev.

V Mehiki, žarišču bolezni, se je naraščanje števila žrtev prašičje gripe medtem nekoliko umirilo. Župan Ciudad de Mexica Marcelo Ebrard je tako v sredo izjavil, da se število okužb stabilizira, oblasti pa bi lahko zato kmalu zmanjšale stopnjo pripravljenosti v mehiški prestolnici, najbolj prizadetem območju, ki je trenutno najvišja.

Število potrjenih okužb z virusom A/H1N1 se je sicer v Mehiki povzpelo na 49, vključno s sedmimi ljudmi, ki so za to boleznijo umrli, oblasti pa nadaljujejo testiranja in pričakujejo povečanja števila obolelih. Število smrti, ki jih pripisujejo virusu, medtem že od torka zvečer v Mehiki ostaja nespremenjeno, in sicer 159.

Prvi smrten primer bolezni pa so v sredo potrdili v ZDA, ki so hkrati prva država zunaj Mehike, ki jo je izbruh bolezni najhuje prizadel. Gre za 23-mesečnega otroka, ki je bil sicer Mehičan, umrl pa je v teksaškem Houstonu. Poleg prve smrtne žrtve so doslej v ZDA potrdili 91 primerov okužbe z virusom prašičje gripe v desetih zveznih državah.

V zvezi z boleznijo se je v sredo oglasil ameriški predsednik Barack Obama ter izrazil sožalje svojcem umrlega 23-mesečnega otroka. Izjavil je tudi, da je izbruh prašičje gripe v ZDA ustvaril "resne razmere", zaradi česar je potrebna največja možna previdnost.

Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) pa je v sredo potrdil, da so doslej v skupaj štirih evropskih državah - Veliki Britaniji, Nemčiji, Španiji in Avstriji - okužbo z virusom potrdili pri 13 ljudeh, a v to številko niso všteti novi primeri v Španiji.

Tam je namreč po zadnjih podatkih deset ljudi potrjeno okuženih s prašičjo gripo. Vseh šest novih primerov so zabeležili v Kataloniji, med njimi pa je tudi oseba, ki ni bila v Mehiki.

Pred tem je vodja posebne enote ECDC Denis Coulombier dejal, da so bili vsi okuženi iz držav EU virusu izpostavljeni v Mehiki. Poleg tega je šlo večinoma za mlajše odrasle, njihova okužba pa je milejše narave.

O novih sumih okužbe poročajo iz več držav po vsem svetu. Med evropskimi državami sum okužbe s prašičjo gripo obstaja pri štirih ljudeh v Italiji, kjer doslej niso zabeležili še nobenega primera okužbe s prašičjo gripo. O novih sumih okužbe z virusom poročajo tudi z Danske, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Švedske, Švice in Finske.

Prva suma okužbe z mutiranim virusom prašičje gripe sta se v sredo pojavila tudi v Afriki. Iz Južnoafriške republike poročajo o sumu pri dveh ljudeh, ki sta se nedavno vrnila iz Mehike.

V Sloveniji so medtem zaradi suma na prašičjo gripo odvzeli laboratorijske vzorce trem ljudem, ki so se v zadnjih dneh vrnili iz Mehike in ZDA, a so v laboratoriju na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ)sum na nov virus gripe zavrnili, je povedala predstojnica centra za nalezljive bolezni na IVZ Alenka Kraigher. Šlo je za vročično bolezen.

Sicer pa bo vlada v četrtek ustanovila koordinacijsko skupino, kot jo predvideva načrt priprave na morebitno pandemijo novega virusa gripe, je napovedal premier Borut Pahor. Koordinacijsko skupino bo vodil minister za zdravje Borut Miklavčič.

Javnost bodo o virusu prašičje gripe od petka najprej vsak dan obveščali na novinarskih konferencah. MZZ pa je v sredo objavilo opozorilo, da zaradi izbruha prašičje gripe odsvetujejo vsa potovanja v Mehiko, ki niso nujna.

Ministri EU za zdravje, med njimi Miklavčič, se bodo zaradi izbruha prašičje gripe v četrtek sestali na izrednem zasedanju v Luksemburgu. EU želi opredeliti usklajen pristop, eden glavnih poudarkov pa bo vprašanje omejitve potovanj na ogrožena območja.

V Evropski komisiji sicer opozarjajo, da se "situacija spreminja iz minute v minuto". "Nihče ne bi smel podcenjevati razmer, toda prav tako ni razloga za preplah," še pravijo v Bruslju. Evropska komisija je za zdaj uvedla nujne ukrepe, ki vključujejo 24-urni nadzor in stike z državami članicami EU. Evropska komisija tudi deluje vzporedno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), ki je minulo noč stopnjo pripravljenosti dvignila s tri na štiri.

Sicer pa so se v svetu pojavile polemike glede imena nove smrtonosne bolezni. Evropska komisija vztraja, da bi bilo treba virus iz Mehike poimenovati "novi virus gripe", ne pa "prašičja gripa", ni pa jasno, ali je to poimenovanje usklajeno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Po mnenju komisije bi ga bilo treba novi virus gripe imenovati, da se jasno izrazi, da gre za človeški virus, ne za živalsko bolezen, ter da se karseda omeji negativen vpliv epidemije za prašičerejce in industrijo s svinjskim mesom.

V ZDA pa so že odpravili poimenovanje prašičja gripa in bolezen poimenovali gripa 2009 H1N1. Odločitev je verjetno povezana predvsem s prepovedjo uvoza ameriške svinjine po svetu.