franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V katoliško vero spreobrnjeni muslimani v Avstriji v strahu pred maščevanjem islamistov

Deli na:
V katoliško vero spreobrnjeni muslimani v Avstriji v strahu pred maščevanjem islamistov

Foto: Getty Images

V avstrijskih cerkvah se je v zadnjem letu znatno število muslimanskih priseljencev spreobrnilo v krščanstvo, samo v dunajski nadškofiji dobijo vsaj pet do deset zahtev na teden. V letošnjem letu je bila velika večina (83 odstotkov) odraslih, ki so v Avstriji s krstom stopili v katoliško vero, bivših muslimanov, je poročal avstrijski časnik Kurier.

Številke bi se lahko v naslednjem letu še povečale, kajti celoten proces spreobrnitve v katoliško vero traja kako leto dni, kandidati se najprej učijo o veri in njenih obredih, preden so krščeni.

Za muslimane je spreobrnitev smrtno nevarna. Migrant Christopher, ki je želel, da Kurier uporabi le njegovo novo krščansko ime, je časniku povedal, da se boji maščevanja in da je v nevarnosti tudi njegova družina. Odpadnikom, ki obrnejo hrbet islamu, po šeriatskem pravu namreč grozi smrt.

Avstrijska katoliška cerkev zato resno jemlje grožnje spreobrnjencem. V deželah kot je Afganistan namreč ne ostaja le pri grožnjah - lani se je množica v Kabulu divje znesla nad žensko, ki je bila lažno obtožena, da je zažgala koran. In rastoče število mulimanskih priseljencev v Evropo nič kaj prijazno ne gleda na svoje rojake in znance, ki se spreobrnejo. Avstrija je bila nekoč varna, a z migracijami se je to spremenilo in v begunskih centrih so lahko spreobrnjenci v nevarnosti, priznava Friederike Dostal, ki vodi krste za odrasle v katedrali SV. štefana na Dunaju. Christopher, po rodu iz Afganistana, se zato raje izogiba skupnosti afganistanskih migrantov.