Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V kalifornijskih zaporih sterilizirali nosečnice brez ustreznih dovoljenj

Deli na:
V kalifornijskih zaporih sterilizirali nosečnice brez ustreznih dovoljenj

Foto: Reuters

Center za raziskovalno poročanje (CIR) poroča, da so v dveh kalifornijskih zaporih v letih od 2006 do 2010 prepričali 150 žensk, da privolijo v sterilizacijo. Postopke so zdravniki izvedli brez potrebnega dovoljenja posebnega zdravstvenega odbora.

ZDA imajo dolgo zgodovino prisilnih sterilizacij zaprtih v duševnih bolnišnicah in v zaporih. Kalifornijski zapori pa so pod posebnim nadzorom, odkar je sodišče leta 2006 ugotovilo, da razmere za zapornike ustrezajo definiciji okrutne in nenavadne kazni, ki je v ZDA prepovedana z ustavo. Največji problem je prenapolnjenost zaporov.

CIR pravi, da je del žensk, ki so šle skozi postopek sterilizacije, s tem zadovoljnih, ker so imele preveč otrok. Nekaterim pa je danes žal, da so v to privolile.

Danes 34-letna Christina Cordero, ki je bila leta 2008 izpuščena iz zapora po dveh letih kazni zaradi kraje avtomobila, je povedala, da se je počutila prisiljeno v podpis.

V ZDA velja prepoved porabe denarja iz zveznega proračuna za sterilizacijske postopke v zaporih, ker obstaja nevarnost, da to ne bo povsem prostovoljno. Država Kalifornija prisilno sterilizacijo prepoveduje šele od leta 1979, državni denar pa se za prostovoljne sterilizacije lahko porablja, vendar mora biti vsak poseg posebej odobren s strani posebnega zdravstvenega odbora.

Dva zapora teh dovoljenj od leta 2006 do leta 2010 nista pridobila. Del zdravnikov, ki so opravljali posege, se sicer niti ni zavedal, da je potrebno posebno dovoljenje.

Corderova je povedala, da je imela že pet otrok, ko je noseča končala v zaporu, in zdravnik naj bi jo nenehno nadlegoval, da se odloči za sterilizacijo, v kar je na koncu privolila. Danes ji je zaradi tega žal.