sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kairu mrtvi v spopadu med islamisti in policijo

Deli na:
V Kairu mrtvi v spopadu med islamisti in policijo

Foto: Reuters

V spopadu med podporniki leta 2013 odstavljenega islamističnega egiptovskega predsednika Mohamed Mursija in policijo je bilo danes v Kairu blizu znamenitih piramid v Gizi ubitih najmanj šest ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Podporniki Mursija so po molitvah ob bajramu ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan organizirali manjše pohode, po navedbah policijskih virov pa nato napadli varnostne sile v kairskem okrožju Talbija blizu piramid v Gizi.

Šestnajst pripadnikov prepovedane Mursijeve Muslimanske bratovščine, ki naj bi nezakonito posedovali orožje, je policija aretirala.

Egiptovske oblasti so ob praznovanju bajrama po vsej državi poostrile varnostne ukrepe. V Kairu je minuli teden pred italijanskim konzulatom razneslo avtomobil bombo, pri čemer je umrl civilist.

V Egiptu so po strmoglavljenju Mursija, ki ga je odstavila vojska pod vodstvom sedanjega predsednika Abdela Fataha al Sisija, izvedli obširno zatrtje islamističnega gibanja, pri čemer je umrlo najmanj 1400 ljudi.

Število Mursiju naklonjenih protestnikov je posledično upadlo, a manjše skupine še naprej organizirajo proteste, ki so po navadi omejeni na eno ali dve kairski soseski.

Za nasiljem v zadnjih mesecih v Egiptu stojijo predvsem z Islamsko državo povezani skrajneži, ki zlasti na Sinaju izvajajo napade na policiste in vojake ter na infrastrukturo. Od leta 2013 je v tovrstnih napadih umrlo več sto pripadnikov varnostnih sil.