20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Guantanamu začetek sojenja organizatorjem napadov 11. septembra 2001

Deli na:

V ameriškem taborišču za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi se bo danes začel postopek proti domnevnemu glavnemu organizatorju terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalidu Šejku Mohamedu in še štirim soobtožencem.

Kalida Šejka Mohameda, ki se je izšolal v ZDA, so aretirali leta 2003 v Pakistanu in ga potem tri leta zasliševali v tajnih zaporih obveščevalne agencije Cia. Zasliševalci so uporabljali "posebne metode". Med drugim staro inkvizicijsko metodo vodnega deskanja, ki vzbuja občutek utapljanja. Mohamed je potem priznal organizacijo najmanj 30 terorističnih naklepov, med njimi tudi napade na ZDA 11. septembra 2001.

Leta 2006 so ga preselili v Guantanamo in naslednje leto začeli postopek pred posebnim vojaškim sodiščem. Mohameda je javnost nazadnje videla januarja 2008, ko se je postopek nadaljeval. Skupaj z ostalo četverico je zaprt v posebnem zaporu "kamp 7" v Guantanamu, ki je neke vrste zapor znotraj zapora, saj za njegovo lokacijo ve le majhno število obveščevalcev.

Poleg Pakistanca Mohameda bodo pred vojaške sodnike danes stopili še njegov nečak Ali abd al Aziz Ali, ki naj bi pomagal pri izvedbi napadov na ZDA z denarjem, Valid bin Ataš iz Jemna, ki je domnevno vodil teroristično taborišče v Afganistanu, Ramzi Binalšib iz Jemna, ki je pomagal pri iskanju letalskih šol za ugrabitelje 11. septembra ter Savdijec Mustafa al Havsavi, ki je pomagal s financami.


Vsi se bodo soočili z obtožnico z 2976 točkami umora, kolikor je bilo žrtev 11. septembra v ZDA, in številnimi drugimi. Grozi jim smrtna kazen. Ameriška tiskovna agencija AP navaja besede civilnega odvetnika Binalšiba Jima Harringtona, da obtoženci ne bodo priznali krivde. Postopek bodo v Guantanamu za odebeljenim nepredušnim steklom spremljali izbrani pripadniki družin žrtev 11. septembra, novinarji in člani organizacij za človekove pravice.

Postopek bo posnet s 40 sekundnim zamikom, da bodo lahko cenzorji preprečili uhajanje občutljivih informacij, prenos pa bo na voljo v nekaj vojaških oporiščih na severovzhodu ZDA, kjer ga bo spremljalo več družin žrtev napadov na ZDA in drugih. Mohamed je med drugim neuradno priznal tudi lastnoročno usmrtitev novinarja Wall Street Journala Daniela Pearla v Pakistanu leta 2002.

Nova pravila postopka pred posebnim vojaškim sodiščem prepovedujejo uporabo materialov, pridobljenih z mučenjem, obtoženci pa imajo dostop do civilnih odvetnikov. Vendar pa se odvetniki še vedno pritožujejo nad pravili, ki so preveč naravnana v korist tožilstva. Moti jih popoln nadzor nad komunikacijo med odvetniki in obtoženci, pomanjkanje sredstev za preiskave in drugi ukrepi, ki jih na civilnem sodišču ne bi bilo.

Obama je januarja leta 2009 napovedal zaprtje Guantanama in posebnih vojaških sodišč ter sojenje terorističnim osumljencem na civilnih sodiščih. Vendar pa so mu kongresniki iz obeh strank to preprečili. Danes se bodo obtoženci le soočili z obtožnico in se morda izrekli o krivdi. Sodni proces pa naj bi se dejansko začel morda šele čez leto dni.