ivan-zidar, pogreb Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Žalah slovo od Ivana Zidarja

jelko kacin Svet24.si

Kacin: Kaj starost hospitaliziranih in grožnja ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

gardsko-jezero, tragedija Svet24.si

FOTO: 25-letni Greti odtrgalo nogi, Umbertu ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

par Dobra karma

5 zlatih nasvetov, ki vam lahko rešijo ...

Clipboard01 Njena.si

Polona pojasnila ozadje prepira v lokalu

Svet

V Gruziji aretiran vodja opozicije Nika Melija: policija ga je na silo odvedla s sedeža stranke

Deli na:
V Gruziji aretiran vodja opozicije Nika Melija: policija ga je na silo odvedla s sedeža stranke

Protest pred sedežem stranke UNM, kjer je policija aretirala Nika Melijo. - Foto: Twitter

Gruzijska policija je danes aretirala opozicijskega voditelja Niko Melijo. Ob tem je med racijo na sedežu njegove stranke Združeno narodno gibanje (UNM) uporabila solzivec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je Melijo na silo odvedla s sedeža glavne opozicijske stranke v Gruziji UNM v pripor pred začetkom sojenja, je bilo razvidno s televizijskih posnetkov.

Medtem je več sto pripadnikov protiizgredniške policije proti njegovim podpornikom in voditeljem vseh drugih opozicijskih strank, ki so bili od minule srede v zgradbi, kjer ima sedež UNM, uporabilo solzivec. Številne podpornike opozicije so pridržali. Eden od vodilnih članov UNM Giorgij Pataraja je dejal, da je policija s sedeža stranke "ukradla računalniške strežnike".

Gruzijsko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da je policija med operacijo "uporabila sorazmerno silo in posebne prijeme", navaja AFP.

Sodišče je pripor za Melijo odredilo pretekli teden, potem ko ni želel plačati višje varščine pred zaslišanji v primeru, povezanem s protivladnimi protesti leta 2019. Obtožen je "organizacije množičnega nasilja" med protesti. Grozi mu devet let zapora. 41-letnik sodni postopek zavrača kot politično motiviranega.


Načrti za njegovo aretacijo so sicer poglobili tudi politično krizo po parlamentarnih volitvah oktobra lani. Zmago je razglasila vladajoča stranka Gruzijske sanje, opozicijske stranke pa so jih označile za nepoštene in zahtevale nove volitve.

Zaradi nesoglasij v vladi glede načrtov za aretacijo opozicijskega voditelja je pretekli teden s premierskega položaja odstopil Giorgij Gaharija. V ponedeljek so gruzijski poslanci na položaj potrdili Iraklija Garibašvilija, ki je v nagovoru poslancev napovedal, da namerava njegova vlada nadaljevati z aretacijo Melije.

Zaradi teh načrtov so bile kritične tudi zahodne zaveznice te države. K mirni rešitvi krize sta tamkajšnjo vlado pozvala tako ZDA kot Evropska unija.

Britanski veleposlanik v Gruziji Mark Clayton pa se je odzval na današnje dogajanje na sedežu UNM. "Nasilje in kaos v Tbilisiju sta zadnje, kar trenutno potrebuje Gruzija. Vse strani pozivam k zadržanosti, zdaj in v prihodnjih dneh," je zapisal na Twitterju.

Loading...