900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Grčiji s krizo porast rasističnega nasilja

Deli na:
V Grčiji s krizo porast rasističnega nasilja

Foto: Reuters

Mreža 23 grških nevladnih organizacij je v včeraj objavljenem poročilu posvarila, da so v Grčiji letos zabeležili porast nasilnih rasističnih napadov na migrante, hkrati pa to težavo krepi kultura nekaznovanja napadalcev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Med januarjem in septembrom letos so v Grčiji zabeležili 87 rasističnih napadov, dejansko pa jih je še več, saj številne žrtve zaradi strahu niso prijavile napadov ali pa so jih od tega odvrnili na policiji. Med zabeleženimi napadi je bilo 50 takšnih, kjer so žrtve utrpele hude poškodbe, pri večini napadov (85) pa je sodeloval več kot eden napadalec.

"Prikazujemo samo vrh ledene gore. Gre za stotine žrtev in stotine napadalcev," je povedal predstavnik mreže, nekdanji vodja Grške komisije za človekove pravice Kostis Papajoanu.

"Rekel bi, da dokler ne bo jasne odločitve, da bodo napadalci aretirani in privedeni pred sodnika, dokler se napadalcem ne bo jasno dalo vedeti, da ne bodo ostali nekaznovani, se bodo stvari poslabšale," je še dejal Papajoanu.

Ob tem so organizacije za človekove pravice včeraj še opozorile, da za številne napadalce obstaja sum, da so povezani s skrajno desničarsko stranko Zlata zora. Stranka je meteorski vzpon priljubljenosti doživela med grško finančno krizo. Na junijskih volitvah je stranka, ki je pred leti še veljala za obrobno skupino, dobila sedem odstotkov glasov, v 300-članskem parlamentu pa ima 18 poslancev.



Pozivu k zaustavitvi rasistično obarvanega nasilja v Grčiji se je včeraj pridružil tudi Urad Združenih narodov za begunce (UNHCR). "Oblasti pozivamo, da uveljavijo spoštovanje ustave in nastopijo proti vrnitvi barbarizma, ki pod vprašaj postavlja pravno državo," je dejal vodja grškega urada UNHCR Georges Carbopulos. Dodal je, da uradni diskurz kaže, da se oblasti zavedajo groženj, ki jih predstavlja skrajno desničarsko gibanje, "dejansko pa se ni nič spremenilo," saj nekaznovanost ostaja pravilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

UNHCR je tudi sprožil spletno kampanjo za boj proti rasističnim napadom na naslovu http://1againstracism.gr/category/english/.

Pozivu k boju proti rasističnemu nasilju so včeraj pridružili še grški Amnesty International, Liga za človekove pravice in organizacija Zdravniki sveta.

Grčija je glavna točka vstopa za številne nezakonite migrante, ki želijo priti v EU. Hkrati na deset tisoče migrantov vsako leto prečka njeno ozemlje in pomorsko mejo s Turčijo.