Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Gazi ob prekinitvi ognja slavje; tako Hamas kot Izrael razglašata zmago

Deli na:
V Gazi ob prekinitvi ognja slavje; tako Hamas kot Izrael razglašata zmago

Foto: Reuters

Na območju Gaze je stopila v veljavo prekinitev ognja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, v skladu s katero mora Izrael ustaviti vse vojaške aktivnosti in ciljne usmrtitve na območju Gaze, Hamas pa raketiranje Izraela in napade ob meji. Po osmih dneh prelivanja krvi je ulice Gaze včeraj zavzela navdušena množica.

Kot so poročale tuje tiskovne agencije, od 20. ure včeraj po srednjeevropskem času, ko je prekinitev ognja stopila v veljavo, na območju Gaze zaenkrat ni prišlo do nobenega incidenta.

Pred tem se je v Gazi ves dan nadaljevalo nasilje, ki je terjalo življenja 18 Palestincev. Skupno število mrtvih na palestinski strani je tako naraslo na okoli 160. Izrael je medtem včeraj pretresla eksplozija, v kateri je bil popolnoma uničen avtobus v bližini obrambnega ministrstva v Tel Avivu. Več kot 20 ljudi je bilo poškodovanih, od tega trije huje.

Kmalu potem ko je v Gazi okoli 20. ure po osmih dneh vendarle zavladal mir, so tamkajšnje ulice po poročanju francoske tiskovne agencije AFP preplavile navdušene množice. Ljudje so iz veselja streljali v zrak, glasno hupali ter vzklikali zmagoslavne slogane.

Mošeje po celotnem območju Gaze so z minaretov razširjale sporočila, v katerih so pozdravile prekinitev ognja, hvalile zmago "upora" in tudi napovedovale praznovanje do jutranjih ur. Rajanju so se med drugim pridružili tudi pripadniki oboroženega krila Hamasa, brigad Ezedina al Kasama, ki so jih sprejeli kot junake, piše AFP.



Vodja Hamasove vlade Ismail Hanija je prekinitev ognja komentiral z besedami, da so "dali lekcijo sionističnemu sovražniku Izraelu", vodja Hamasa Haled Mešal pa je ocenil, da gre za "taktičen poraz" Izraela. Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Mešal, je bila približno polovica orožja, ki so ga uporabili v napadih na izraelske cilje, izdelana v Gazi, preostanek pa je prišel iz Irana, za kar se je zahvalil Teheranu.

Glede tega je izraelski premier Benjamin Netanjahu v televizijskem nagovoru po objavi prekinitve ognja poudaril, da se je z ameriškim predsednikom Barackom Obamo dogovoril, da bosta skušali njuni državi skupaj ustaviti tihotapljenje orožja iz Irana v Gazo. Kot je poudaril, "Izrael ne more mirno sedeti, medtem ko se njegovi sovražniki krepijo z orožjem".

Glede operacije Steber obrambe, ki jo je izraelska vojska pred osmimi dnevi sprožila na območju Gaze, je Netanjahu zatrdil, da so z njo zadali hud udarec tamkajšnjim terorističnim organizacijam - ubili njihove poveljnike, uničili na tisoče raket ter njihove poveljniške centre zravnali s tlemi - ter da je Hamas plačal visoko ceno.

Da je bila operacija velik uspeh in je dosegla zastavljene cilje, je medtem v izjavi za javnost zatrdila tudi izraelska vojska. Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je ocenil, da je Izrael z njo izpolnil vse cilje - zadal je hud udarec oboroženim Palestincem ter zaustavil napade na izraelska mesta ob meji z Gazo.