stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Franciji poostrili varovanje šol

Deli na:

Francoski premier Franocois Fillon je po današnjem streljanju pred judovsko šolo v Toulousu odredil varovanje vseh šol in verskih ustanov v državi. Že nekaj ur po krvavem napadu je mesto na jugu Francije obiskal francoski predsednik Nicolas Sarkozy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neznani strelec je danes pred judovsko šolo v Toulousu ubil tri otroke in učitelja. Med žrtvami je tudi Jonathan Sandler, ki je imel dvojno, francosko in izraelsko, državljanstvo.

Sarkozy je po krvave dogodku že obiskal Toulouse in ga označil za nacionalno tragedijo. Obljubil je, da bo država storila vse, da ujame storilca. Napovedal je, da bo v torek v vseh francoskih šolah potekala minuta molka, ter zagotovil, da bo vlada dogodek natančno preiskala. "Ne smemo popustiti pred terorjem," je pristavil.

Fillon pa je v odzivu na današnje streljanje po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal, da je bil tarča napada celoten francoski narod.

Že pred Fillonovo odločitvijo o varovanju vseh šol in verskih ustanov so policijski načelniki po besedah tiskovnega predstavnika francoskega notranjega ministrstva Pierra-Henryja Brandeta dobili ukaz za okrepljen nadzor okrog vseh verskih ustanov, še zlasti judovskih šol.

V Franciji so zaradi krvavega dogodka prekinili kampanje za predsedniške volitve. Sarkozy in njegov največji tekmec, socialist Francois Hollande, sta tako odpovedala vse dogodke v povezavi s kampanjo. Prekinila jih je tudi predsedniška kandidatka Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je poudarila, da je nastopil čas za zamrznitev politike kot znaka sočutja in solidarnosti.

Hollande pa je pojasnil, da želi Toulouse še danes obiskati, da bi izrazil solidarnost z družinami in judovsko skupnostjo v Franciji. "To dejanje, katerega antisemitska narava je tako očitna, kot je odvratna, je prizadelo, kar je družinam najbolj drago, njihove otroke. Celotna država se je pogreznila v žalovanje," je dodal.

Tragedija je odzive sprožila tudi drugod po svetu. V Izraelu so zaradi dogodka v Franciji zgroženi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obsodil "odvraten umor Judov". Po njegovih besedah je prezgodaj za ocene o ozadju napada, a prav gotovo ni moč izključiti nasilnega in smrtonosnega antisemitizma.



Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je izrazil globoko pretresenost, medtem ko je predsednik izraelskega parlamenta Reuven Rivlin ocenil, da je napad usmerjen proti Judom in Izraelu ter bi ga kot takšnega morala obravnavati mednarodna skupnost.

Napad je v sporočilu za javnost obsodil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso. "V imenu Evropske komisije strogo obsojam strahoten zločin in grozo, ki jo je povzročil. Nič ni bolj obsojanja vredno, kot uboj nedolžnih otrok," je poudaril Barosso.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je izjavil, da ga je ta grozovita tragedija globoko pretresla.

Iz Evropskega judovskega kongresa so v odzivu sporočili, da mora Francija uporabiti vsa sredstva, da aretira strelca. "Upamo, da bodo francoske oblasti storile vse, da ujamejo morilca," je povedal predsednik judovskega kongresa Moše Kantor.

Tudi francoska muslimanska skupnost je obsodila strelski napad. Vodja francoskega muslimanskega sveta Mohammed Moussaqui je izrazil solidarnost francoskih muslimanov z judovsko skupnostjo. Tudi on je izrazil upanje, da bodo morilca čim prej ujeli.

Odzval se je tudi Svet Evrope. Predsednik Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Jean-Claude Mignon je izrazil pretresenost. Ob tem pa izpostavil, da prve ugotovitve kažejo na morebitno neposredno povezavo s streljanji, ki so minuli teden v Toulousu in Montaubanu zahtevali življenja treh francoskih vojakov.

Zaradi napada v Franciji pa so nadzor nad judovskimi ustanovami, podobno kot v Franciji, poostrili tudi v Belgiji. Belgijska notranja ministrica Joelle Milquet je policiji naročila, naj še posebej okrepi varnostni nadzor pri judovskih šolah.