nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V evropski akciji proti pedofilom aretirali 75 ljudi

Deli na:
V evropski akciji proti pedofilom aretirali 75 ljudi

Foto: Arhiv Reporterja

V vseevropski akciji proti pedofilom so aretirali 75 ljudi, osumljenih širjenja pedofilskih vsebin na spletu, sta včeraj sporočila evropska policijska agencija Europol in italijanska policija. Akcija Operation Daylight je potekala v vseh članicah EU, razen na Malti in na Češkem. Preiskave potekajo še naprej, pričakovati je še več aretacij.

Kot je pojasnila tiskovna predstavnica Europola Claire Georges, so operacijo sprožili lani, potem ko je Europol od švicarske policije prejel informacije o široki mreži kriminalcev, vpletenih v spolno izkoriščanje otrok.

Preiskava je temeljila na informacijah, ki so pripeljale do 611 primerov suma pedofilije iz 26 članic EU. Gre za podrobne podatke o osumljencih, med drugim IP naslove računalnikov.

Georgesova je še potrdila, da so osumljenci v več primerih identiteto prikrivali z uporabo darkneta in šifrirnega algoritma omrežja Tor.

Pedofilske mreže so po navedbah Europola vir materiala za tiste, ki imajo spolno nagnjenje do otrok, ki na spletu iščejo gradivo o spolnem izkoriščanju in spolnih zlorabah otrok.

V sporočilih Europola in italijanske policije ni posebej izpostavljena nobena država, je pa italijanska policija sporočila, da številni prijeti niso bili znani organom pregona. Številni osumljenci so starejši od 50 let.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnila Georgesova, so bile žrtve različno stare. Ob tem je opozorila na vse bolj razširjen in zaskrbljujoč trend spolnih zlorab otrok, mlajših od 18 mesecev.

Preiskave potekajo še naprej, pričakovati je še več aretacij, je še povedala Georgesova.

Vodja Europolovega centra za spletni kriminal Steven Wilson je dejal, da je preganjanje vpletenih v širjenje materiala o spolni zlorabah in spolnem izkoriščanju otrok pomemben del delovanja Europola. Ena večjih Europolovih operacij proti pedofilom je potekala leta 2011, ko so identificirali 670 osumljencev in prijeli 184 ljudi.