Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Egiptu poka: v streljanju na protestnike ubitih več Mursijevih podpornikov

Deli na:
V Egiptu poka: v streljanju na protestnike ubitih več Mursijevih podpornikov

Foto: Reuters

Na ulicah egiptovskih mest so se danes zbrali podporniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, da bi izrazili nasprotovanje državnemu udaru, ki ga je v sredo izvedla vojska. Pred sedežem republikanske garde, kjer vojska zadržuje Mursija, je izbruhnilo nasilje. Ubiti naj bi bili najmanj trije protestniki, več je bilo ranjenih.

Več deset tisoč privržencev Muslimanske bratovščine se je danes zbralo na množičnih protestih v Kairu in drugih mestih po Egiptu, kjer so izrazili nestrinjanje z odstavitvijo Mursija.

"Naj Bog postavi Mursija nazaj na oblast!" in "Naj Bog konča spor med nami in vojsko!" je na zborovanju pred mošejo Raba al Adavija v kairski soseski Nasr City med drugim vzklikal imam, ki je tam vodil današnje tradicionalne molitve.

Množica Mursijevih podpornikov se je od mošeje nato pomaknila pred sedež republikanske garde, kjer vojska od srede zadržuje Mursija, in zahtevala njegovo izpustitev. Pri tem je izbruhnilo nasilje, v streljanju naj bi bili ubiti najmanj trije protestniki, ranjenih je bilo najmanj osem.

Streli naj bi sledili večkratnemu poskusu enega od protestnikov, da na bodečo žico okrog sedeža vojske namesti sliko Mursija. Čeprav so ga vojaki opozorili, naj se ne približuje ograji, ni odnehal. Padli so prvi streli, izbruhnila je panika, sledili naj bi streli z obeh strani. Na koncu so varnostne sile uporabile solzivec in tako razgnale množico.

Glede tega, kdo je streljal, se sicer pojavljajo različna poročila. Vojska je namreč zanikala navedbe očividcev, da je streljala na protestnike.

Vodilni predstavnik Muslimanske bratovščine Ahmed Fahmi je po izbruhu nasilja že pozval privržence bratovščine, naj ne izzivajo vojske. "Egiptovska vojska je rdeča črta, ki se je ne sme prestopiti," je dejal Fahmi v izjavi, ki so jo objavili državni mediji.

Manj spravljiv pa je bil vrhovni voditelj Muslimanske bratovščine Mohamed Badie, ki je danes nagovoril privržence v Kairu. Mediji so sicer v četrtek poročali, da so ga varnostne sile aretirale, a je to danes zanikal. Kot je poudaril, bodo protestniki ostali na ulicah, vse dokler se Mursi ne bo vrnil na položaj predsednika.

Več tisoč ljudi se je medtem odpravilo na ulice tudi v drugih egiptovskih mestih - med drugim v Aleksandriji, Luksorju in Damanhurju -, da bi izrazili svoje nasprotovanje "vojaškemu udaru", ki ga ne priznavajo.



Egiptovska vojska je že pred protesti sporočila, da bo posredovala, če bodo shodi ušli izpod nadzora. Poleg tega je pozvala k spravi in posvarila pred maščevalnimi napadi.

Vojska je namreč na spletnem družbenem omrežju Facebook v četrtek objavila izjavo, v kateri piše, da bi se morali izogniti "izrednim in avtokratskim ukrepom proti kateri koli politični skupini". "Oborožene sile verjamejo, da odpuščajoča narava Egipčanov in večne vrednote islama ne dovoljujejo maščevanja in zlobe," so še zapisali.

K "miroljubnim protestom" na današnji t. i. petek besa je v četrtek pozvalo na novo ustanovljeno Nacionalno zavezništvo v podporo legitimnosti, ki ga sestavlja več islamističnih strank in gibanj, med njimi Muslimanska bratovščina.

Danes je nato tudi egiptovska sekularna koalicija Nacionalna osvobodilna fronta nasprotnike odstavljenega predsednika pozvala k novim protestom, s katerimi naj "zaščitijo revolucijo" 30. junija.

Medtem je egiptovski začasni predsednik Adli Mansur danes v prvem odloku, odkar je prisegel v četrtek, razpustil šuro, zgornji dom parlamenta. Šura, ki so jo obvladovali islamisti odstavljenega Mursija, je delovala kot začasno zakonodajno telo z omejenimi pooblastili, potem ko je ustavno sodišče lani razsodilo, da je zakon, ki ureja volitve v spodnji dom parlamenta, neveljaven. Mansur je danes tudi imenoval novega vodjo obveščevalnih služb in svojega svetovalca za varnost.

Danes se je oglasila tudi Afriška unija in Egipt začasno izključila iz svojih vrst, saj da odstavitev demokratično izvoljenega predsednika s strani vojske ni v skladu z egiptovsko ustavo.

Afriška unija se je odločila začasno ustaviti sodelovanje Egipta v svojih aktivnosti, dokler ne bo v državi "ponovno vzpostavljen ustavni red", so sporočili na srečanju v etiopijski prestolnici, ki je bilo posvečeno prav krizi v Egiptu. Ob tem so še enkrat izrazili obsodbo "kakršnegakoli nezakonitega prevzema oblasti".

Egiptovski veleposlanik pri Afriški uniji Mohamed Edris je še pred odločitvijo dejal, da "glas in poziv več deset milijonov Egipčanov morata biti slišana, razumljena in spoštovana". Egipt po njegovih besedah želi še naprej sodelovati v uniji.