pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Carigradu proces proti nogometnim navijačem zaradi poskusa strmoglavljenja oblasti

Deli na:
V Carigradu proces proti nogometnim navijačem zaradi poskusa strmoglavljenja oblasti

Foto: Reuters

Na sodišču v Carigradu se je danes začel proces proti 35 članom navijaške skupine Carsi nogometnega kluba Besiktas. Obtožnica jih bremeni, da so lani s protesti poskušali strmoglaviti turške oblasti pod vodstvom tedanjega premierja in sedanjega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ob začetku procesa se je v okolici sodišča zbralo več sto navijačev Besiktasa, ki so v podporo kolegom prepevali navijaške pesmi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tožilstvo trdi, da so navijači med protivladnimi protesti hoteli izvesti državni udar. V obtožnici med drugim piše, da so želeli ustvariti vtis arabske pomladi, tako da so tujim medijem posredovali fotografije spopadov na protestih. Za obtožene, ki so trenutno vsi na prostosti, tožilstvo zahteva dosmrtno zaporno kazen.

Organizacije za človekove pravice očitke tožilstva označujejo kot absurdne, med drugim tudi zato, ker temeljijo na pristranskih dokazih, kot so prestreženi telefonski klici in kratka sporočila, v katerih so bili posamezniki kritični do vlade. "Obtožiti člane navijaškega kluba Besiktasa, da so sovražniki države, ker so se udeležili protestov, je nesmiselna karikatura," je poudarila Emma Sinclair-Webb iz organizacije Human Rights Watch.

Protesti so se začeli maja lani kot manjše okoljevarstveno gibanje proti uničenju carigrajskega parka Gezi. A to se je hitro spreobrnilo v širše nacionalne proteste proti Erdoganovemu avtoritativnemu načinu vladanja. Vlada po protestih načrtov glede gradnje na območju parka ni uresničila, je pa park postal prizorišče pogostih spopadov med policijo in protestniki. Ob prvi obletnici protestov 31. maja letos je bilo ranjenih več deset ljudi.

Po državi že potekajo številna druga sojenja, povezana s protesti.