pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Buenos Airesu zaradi smrti tožilca na ulicah več kot 400.000 ljudi; Kircherjeva zapustila prestolnico

Deli na:
V Buenos Airesu zaradi smrti tožilca na ulicah več kot 400.000 ljudi; Kircherjeva zapustila prestolnico

Foto: Reuters

Več kot 400.000 ljudi je v sredo v argentinski prestolnici Buenos Aires v simboličnem pohodu tišine zahtevalo pravico v primeru sumljive smrti tožilca Alberta Nismana, ki so ga pred mesecem dni našli mrtvega v njegovem stanovanju. K protestnemu shodu, ki se je odvijal ob hudem nalivu, so pozvali tožilci v državi.

Tokratni shod je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prvi večji javni odziv na smrt tožilca v sumljivih okoliščinah, ki je že povzročil politični vihar v Argentini in povečal pritisk na predsednico države Christino Kirchner v zadnjem letu njenega mandata.

Kirchnerjeva, ki je prva demokratično izvoljena predsednica Argentine, je skupaj s svojim kabinetom pred shodom zapustila mesto in se udeležila odprtja jedrske elektrarne v mestu Zarate.

Njena vlada je shod označila kot zborovanje, ki želi destabilizirati vlado. Podobni shodi kot v prestolnici so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potekali tudi v mestih Rosario, Cordoba in Mar del Plata.

51-letni Nisman je pred smrtjo preiskoval najhujši teroristični napad na argentinskih tleh leta 1994 - bombni napad na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo ubitih 85 ljudi, 300 pa ranjenih.

V obsežnem poročilu je Kirchnerjevo in zunanjega ministra Hectorja Timermana obtožil prikrivanja resnice o napadu. Želela naj bi namreč prikriti dogovor z Iranom, ki naj bi stal za krvavim napadom, v skladu s katerim sta se v zameno za iransko nafto odpovedala pregonu organizatorjev napada. Tik preden bi moral Nisman svoje sume predstaviti parlamentu, so ga našli ustreljenega v njegovem stanovanju.

Preiskovalci so sprva sporočili, da je Nisman najverjetneje storil samomor, hkrati pa tudi niso izključili umora.