Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji obsodili deveterico, ki se je želela pridružiti IS

Deli na:
V Avstriji obsodili deveterico, ki se je želela pridružiti IS

Foto: Reuters

Avstrijsko sodišče je včeraj obsodilo devet ljudi čečenskega porekla, ki so jih aretirali lani, ko so bili skupaj s turškim šoferjem na poti, da se pridružijo džihadistom Islamske države. Ker so pripadali teroristični organizaciji, jim je sodišče izreklo zaporne kazni od 19 mesecev do treh let, enega pa je doletela le pogojna kazen.

Deveterica je stara od 18 do 28 let, njihov turški šofer pa 34 let. Slednjega je tudi doletela najstrožja kazen treh let zapora, saj je po razsodbi sodišča na Dunaju že večkrat pomagal islamistom na njihovi poti v Sirijo, kjer so se pridružili borcem IS, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Osem moških in žensko iz Čečenije je avstrijska policija aretirala avgusta lani v dveh avtomobilih na meji z Italijo. Pred tem so prišli na sled dvema Turkoma na Dunaju, ki sta v eni tamkajšnjih mošej organizirala prevoz za ljudi, ki se želijo pridružiti IS. Pri aretiranih so med drugim našli zemljevide območja ob turško-sirski meji.

Štirje obsojeni so zanikali, da bi si želeli oditi v Sirijo, eden naj bi bil le na poti na bolgarsko obalo, ostali pa so to priznali, a vztrajali, da so tam le želeli živeti v skladu z islamskim pravom in pomagati tamkajšnjim prebivalcem.

A po besedah sodnika Andreasa Hautza je že sama želja po podpori IS dovolj za obsodbo, tudi če se niso zares nameravali boriti. Kot je poudaril, morajo zahodne države poskrbeti, da se IS ne bo še povečala in okrepila. "Temu se upiramo in za to se borimo," je dejal.