franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski Sevastopol na pomoč kliče Rusijo

Deli na:
Ukrajinski Sevastopol na pomoč kliče Rusijo

Foto: Reuters

Po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča Ukrajina še zdaleč ni enotna. Medtem ko je oblast v prestolnici Kijev praktično prevzela opozicija, vzhod države s Sevastopolom na čelu na pomoč kliče mater Rusijo. V Sevastopolu je množica odstavila mestne oblasti in imenovala ruskega župana, napovedani so številni protesti.

Zadnji dnevi so bili v Sevastopolu napeti, poroča britanski Financial Times. Množica kakih 20.000 proruskih demonstrantov je konec tedna izkoristila priložnost in iz mestne hiše vrgla s strani Kijeva imenovano mestno upravo. Za župana so razglasili ruskega državljana Alekseja Čalija.

Ko so v ponedeljek nekdanji člani mestne uprave zagrozili z aretacijo Čalija, so se njegovi podporniki zbrali pred mestno hišo. Vzklikali so njegovo ime ter kričali: "Rusija, Rusija!"

Dogajanje v Sevastopolu, kjer se že 250 let nahaja oporišče ruske mornarice, je eden glavnih razlogov za skrb za nove oblasti v Kijevu, katerih prva naloga je ohraniti ozemeljsko celovitost države.

Mesto ima v Ukrajini zelo poseben položaj, saj je bilo pod oblast ukrajinske sovjetske republike umeščeno šele leta 1978, polni dve desetletji po tistem, ko je Nikita Hruščov preostanek Krimskega polotoka prepustil sosednji republiki.



Od takrat je po nekaterih ocenah Sevastopol ostal povsem ruski glede na vse parametre, razen imena. Prebivalstvo ni le večinoma rusko govoreče, ampak tudi etnično rusko. Po navedbah protestnikov, ki so te dni vztrajali pred mestno hišo, so njihove sanje ponovna priključitev k Rusiji. To naj bi bila usoda vsaj njihovega mesta, če že ne celotnega Krima.

Sevastopol pa ni edino uporniško mesto v Krimu, za danes so napovedani protesti v več krajih v krimski avtonomni republiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V torek so se v administrativni prestolnici republike, mestu Simferopol, zbrali protestniki, ki so demonstrante v Kijevu zmerjali z "banditi" in pozivali Rusijo, naj jih reši, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Na zgradbi vrhovnega sodišča je zaplapolala ruska zastava, vstop v krimski parlament so zablokirali.

Moskva doslej z izjavami ni nakazala, da bi želela Sevastopol ali Krim znova sprejeti pod svoje okrilje. Poslanec ruske dume Leonid Slucki je ta teden obiskal Simferopol z namenom razpravljati o prihodnosti regije. Pri tem je obljubil, da bo Moskva zaščitila v regiji živeče Ruse, zavrnil pa je govorice, da naj bi prebivalcem kmalu začeli deliti ruske potne liste. Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov zagotavlja, da se Moskva nima namena vmešavati v ukrajinsko notranjo politiko.

Medtem pa so v Sevastopolu zbrali kakih 3000 prostovoljcev, ki naj bi kmalu začeli z vojaškim urjenjem. Za to potezo so se med drugim odločili, potem ko je parlament v Kijevu v nedeljo spremenil zakonodajo in ruščino ukinil kot enega od uradnih jezikov v državi.