oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

zlato drevo Svet24.si

Ko v sebi najdete srečo in moč, lahko naredite ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

skrito-v-raju Njena.si

Ali serija Skrito v raju vpliva na turizem v ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ugledni bančnik zaradi brexita svari pred novo finančno krizo

Deli na:
Ugledni bančnik zaradi brexita svari pred novo finančno krizo

Foto: Arhiv Reporterja

Odločitev Britancev, da zapustijo Evropsko unijo, bi lahko povzročila novo finančno krizo, besede predsednika upravnega odbora banke Barclays Johna McFarlana, hkrati tudi vodje lobistične skupine TheCityUK, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Izpostavil je, da City za razliko od zadnje krize tokrat zanjo ne bo nosil odgovornosti.

Gre za politično krizo, ki potencialno lahko ustvari še finančno, je prepričan McFarlane. Za razliko od zadnje finančne krize pa tokrat odgovornost po njegovem mnenju ne more nositi največje evropsko finančno središče City, pri čemer se je ozrl na globalno bančno krizo v letih 2008 in 2009.

McFarlane je pojasnil, da si britanski finančni sektor od britanske vlade zdaj želi predvsem, da bi ta v pogovorih z EU izpogajala dostop do enotnega trga, obenem pa želijo imeti odprto možnost, da lahko zaposlujejo sposobne ljudi iz Evrope in ostalih delov sveta.

Čeprav je po besedah McFarlana popolnoma razumljivo, da bodo Britanci potrebovali nekaj časa, da se postavijo nazaj na noge, država po njegovem mnenju nujno potrebuje stabilno in efektivno politično vodstvo, ki bo Veliko Britanijo vodilo naprej. Obžaluje predvsem dejstvo, da ostaja nejasno, kaj si bodo Britanci sploh lahko zagotovili z izstopom iz EU.

Bančnike Citya sicer najbolj srbi, da bodo izgubili pravico, da imajo sedeže v Veliki Britaniji, svoje storitve pa nudijo po celotni EU.

McFarlane je na letnem srečanju Cityja še povedal, da se morajo lotiti gradnje novega mednarodnega modela za Veliko Britanijo, pri čemer pa je pomembno vzdrževati strateško partnerstvo z EU.