zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Twitter toži ameriško vlado

Deli na:
Twitter toži ameriško vlado

Foto: Reuters

Ameriško družbeno omrežje Twitter se je odločilo za tožbo proti ameriški vladi. Želijo več svobode pri objavljanju statistik o vladnih zahtevkih za podatke uporabnikov, saj trenutni dogovor med tehnološkimi podjetji in vlado dovoljuje zgolj objavo močno zaokroženih številk.

Pri Twitterju so v tožbi pred sodiščem v San Franciscu zapisali, da trenutni dogovor posega v njihovo ustavno pravico do svobode govora, še posebej v luči razkritij ambicioznih internetnih aktivnosti ameriških obveščevalcev.

"V skladu z ustavo imamo pravico, da se odzovemo na zaskrbljenost naših uporabnikov in na izjave predstavnikov vlade, in to tako, da predstavimo konkretne informacije o obsegu vladnega nadzora," je na blogu zapisal podpredsednik Twitterja Ben Lee.

Januarja so spletni velikani Microsoft, Google, Yahoo, Facebook in Linkedin v luči razkritij Edwarda Snowdna z vlado dosegli dogovor, ki je spletnim podjetjem omogočil, da objavljajo ločene statistike o kazenskih preiskavah in preiskavah nacionalne varnosti. Še vedno pa lahko objavljajo le številke, zaokrožene na 1000 zahtevkov. Podjetje lahko na primer objavi, da je prejelo med 0 in 999 zahtev oz. med 1000 in 1999 zahtev in tako naprej.

Pri Twitterju se z januarskim dogovorom ne strinjajo, sedaj pa si želijo s tožbo zagotoviti objavo natančnih številk, povezanih s preiskavami nacionalne varnosti. Kot so zapisali, jim trenutna zakonodaja na protiustaven način preprečuje podajanje informacij o dejanskem nadzoru nad svojimi uporabniki, piše nemška tiskovna agencija dpa.