profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turška šolska reforma naj bi okrepila vpliv islamskih šol

Deli na:

Turški predsednik Abdullah Gül je danes podpisal sporno šolsko reformo, ki po mnenju kritikov krepi vpliv islamskih šol v državi, zaradi česar je razjezila sekulariste, je poročala turška televizija NZV.

Že prejšnji mesec je reformo po burni debati in nekaj fizičnih obračunih med poslanci vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) in opozicije podprl parlament, z današnjim podpisom predsednika pa je postala zakon, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Reforma odpravlja prepoved, ki je islamskim verskim šolam onemogočala vpis učencev, mlajših od 15 let. Poslej jih bodo lahko v te šole vpisali pri desetih letih. Poleg tega reforma podaljšuje čas obveznega šolanja z osmih na 12 let.

Med konservativnimi turškimi družinami, ki ne želijo, da bi njihovi otroci obiskovali sekularne šole, vse bolj narašča zanimanje za verske šole. Te so sicer sprva ustanovili z namenom izobraževanja muslimanskih klerikov.

Vladajoča AKP premiera Recepa Tayyipa Erdogana trdi, da reforma prinaša šolski sistem, ki bolj ustreza zahtevam trga dela in družinam. Te se bodo lahko poslej že pri 10 letih starosti otrok odločile za njihovo specializacijo oz. izobraževanje v poklicnih, pa tudi islamskih šolah.

Za reformo šolstva si je AKP prizadevala vse od prihoda na oblast leta 2002, doslej pa so bili poskusi stranke obsojeni na neuspeh zaradi vojske, ki je imela do nedavnega v Turčiji velik politični vpliv in je veljala za varuha turške sekularnosti.

Sekularna opozicija Erdoganu očita, da želi z reformo islamizirati turško mladino.