Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija želi zaradi "teroristične propagande" zapreti strokovnjaka pri Novinarjih brez meja

Deli na:
Turčija želi zaradi "teroristične propagande" zapreti strokovnjaka pri Novinarjih brez meja

Foto: Getty Images

Sodišče v Istanbulu je včeraj izdalo zaporni nalog za strokovnjaka za Turčijo pri organizaciji Novinarji brez meja, Erola Önderogluja, zaradi teroristične propagande. V zapor morata tudi predsednik turške ustanove za človekove pravice Sebnem Korur Fincani in novinar Ahmet Aziz Nesin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vsi trije so turški državljani in morajo že drevi za zapahe. Po navedbah odvetnika Özcana Kilica je državno tožilstvo uvedlo preiskavo na podlagi sporne protiteroristične zakonodaje.

Zaporne naloge so izdali v času, ko prokurdski časnik Özgur Gündem vodi kampanjo proti vse hujšemu pritisku na dnevnik. Kampanjo je podprl tudi Önderoglu, ki deluje tudi kot novinar. Za dpa je pojasnil, da kampanje ni podprl v imenu organizacije ampak izključno v svojem imenu.

Strokovnjak za Turčijo pri nevladni organizaciji za človekove pravice Amnesty International Andrew Gardner je odločitev sodišča ostro obsodil. "Turške oblasti protiteroristično zakonodajo uporabljajo kot orodje za utišanje opozicije, predvsem tistih, ki so se oglasili v kurdskem konfliktu," je dejal za dpa. Önderoglu in Fincani sta po njegovih besedah na ta način plačala za svoje zavzemanje za človekove pravice.

Časnik Özgur Gündem je kampanjo začel 3. maja ob svetovnem dnevu svobode medijev. Nekateri so so podporo časniku izkazali tako, da so za en dan simbolno prevzeli mesto odgovornega urednika, časnik pa je tisti dan objavil njihovo ime. Odvetnik Kilic je dejal, da preiskava poteka tudi proti drugim podpornikom časnika.