ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Svet

Trump Kim Jong Una opozarja, da ima Amerika že pripravljeno orožje, Korejci ga zmerjajo z "gnusnim fanatikom"

Deli na:
Trump Kim Jong Una opozarja, da ima Amerika že pripravljeno orožje, Korejci ga zmerjajo z "gnusnim fanatikom"

Foto: Getty Images - Donald Trump

Ameriški predsednik Donald Trump je preko družbenega omrežja Twitter sporočil, da imajo ZDA že pripravljeno orožje, če bo Severna Koreja ravnala nespametno.

Ob tem je izrazil upanje, da bo severnokorejski voditelj Kim Jong-un našel drugo pot. Pjongjang ga je obtožil, da bo razmere na Korejskem polotoku privedel na rob jedrske vojne.

"Vojaške zmogljivosti so zdaj nameščene, namerjene in nabite, če bo Severna Koreja ravnala nespametno. Upam, da bo Kim Jong-un našel drugo pot," je danes tvitnil Trump.

Ameriški predsednik je tako še zaostril retoriko do Severne Koreje.

Uradna severnokorejska tiskovna agencija KCNA je nato ocenila, "da bo Trump razmere na Korejskem polotoku privedel na rob jedrske vojne". Ameriškega predsednika je označila kot "gnusnega fanatika jedrske vojne" in duhovnega vodjo jedrske grožnje.

Potem ko je ameriški obrambni minister Jim Mattis v četrtek dejal, da v odnosih s Pjongjangom diplomacija ostaja prioriteta, je danes tiskovni predstavnik Pentagona Rob Manning na vprašanje, ali je Mattis seznanjen z omenjenim današnjim tvitom Trumpa, dejal, da je Mattis "v tesnih in stalnih stikih s predsednikom".

Glede možnosti vojaškega posredovanja ZDA pa je Manning za AFP dejal, da ohranjajo "visoko stopnjo pripravljenosti za soočenje s severnokorejsko grožnjo skupaj z našimi zavezniki in partnerji v regiji".

Tudi neimenovani predstavnik Bele hiše je dejal, da v Trumpovi izjavi ne gre videti znamenja skorajšnje vojaške akcije. "Obstajajo vojaški načrti za skoraj vse krize na svetu. To ni nič novega," je dejal po navedbah AFP.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang pa je pozval obe strani, naj ne gresta "po stari poti izmeničnega izkazovanja moči in stalnega zaostrovanja razmer". Vpletene strani je pozval, naj bodo pazljive pri besedah in dejanjih ter več prispevajo k popuščanju napetosti in krepitvi medsebojnega zaupanja.

Besedna vojna med Pjongjangom in Washingtonom je izbruhnila, potem ko je Varnostni svet ZN v soboto soglasno sprejel resolucijo z novimi sankcijami proti Severni Koreji zaradi njenih raketnih preizkusov. Severna Koreja se je na resolucijo odzvala pričakovano in z grožnjami, v medije pa je prišla novica, da ima Severna Koreja dovolj majhno jedrsko konico, da jo lahko namesti na raketo dolgega dosega.

Trump je v ponedeljek Pjongjangu zagrozil z "ognjem in gnevom", kot ga svet še ni videl. Severna Koreja je odgovorila z objavo načrta o napadu na ameriški otok Guam v Tihem oceanu, kjer prebiva 160.000 ljudi in 7000 ameriških vojakov. Kim Jong-un naj bi imel za napad na Guam pripravljenih 12 raket. V četrtek je Trump grožnje še nekoliko stopnjeval in dejal, naj se Severna Koreja spametuje ali pa bo doživela težave, kot jih je doslej le malo držav.