kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Kim Jong-un je po srečanju s kitajskim predsednikom zaostril tone

Deli na:
Trump: Kim Jong-un je po srečanju s kitajskim predsednikom zaostril tone

Kim Jong Un in Ri Sol Ju. - Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je včeraj izrazil dvom v izvedbo načrtovanega vrha s predsednikom Severne Koreje Kimom Jongom-unom 12. junija v Singapuru, je namignil, da je zato morda kriv kitajski predsednik Xi Jinpingom, čeprav je zagotovil, da ne krivi nikogar. Kim naj bi zaostril tone po srečanju s Xijem.

Trump je novinarjem v kratki izjavi skupaj s predsednikom Južne Koreje Moonom Jae-inom namignil, da je morda Xi prepričal Kima, da zaostri tone v pogajanjih okrog vrha. Severna Koreje je vrgla senco dvoma na možnost srečanja med Trumpom in Kimom zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, pred kratkim pa je tudi odločno zavrnila možnost enostranske jedrske razorožitve.

Trump je dejal, da je prišlo do spremembe odnosa po drugem srečanju Kima s Xijem v začetku maja, kar mu ni všeč. Na vprašanje, ali je Xi vplival na Kima, je Trump hitro odgovoril, da ne krivi nikogar. Potem je spet dodal, da je Xi svetovni igralec pokra in bi tudi sam na njegovem mestu počel enako. "Bila je sprememba odnosa po tistem srečanju in sem malce presenečen," je dejal Trump.

Nato se je obrnil proti Moonu in dejal, da ima morda on drugačno mnenje, ki bi ga rad slišal. "Nočem ga spraviti v težave. Veste, da živi blizu Kitajske," je dejal Trump. Moon je nato skušal rešiti zaplet na način, ki ga uporabljajo tudi drugi svetovni voditelji pri Trumpu. Začel ga je na vso moč hvaliti in mu laskati.

Poudaril je, da bo do prvega dogovora med voditeljema ZDA in Severne Koreje prišlo zaradi Trumpa, ki je uspel doseči to dramatično pozitivno spremembo, ki ji je svet priča danes. "Popolnoma sem prepričan, da bo Trumpu uspel zgodovinski dosežek in bo končal 65 let korejske vojne in spotoma dosegel tudi denuklearizacijo Korejskega polotoka.



Po letu dni žalitev in zmerjanj med Trumpom in Kimom si je slednji letos premislil in ponudil srečanje s Trumpom, kar je ta nemudoma sprejel. Kim je napovedal konec jedrskih poskusov in zaprtje jedrskega poligona, Trumpovi zavezniki v ZDA pa so začeli govoriti o Nobelovi nagradi za mir. Pred kratkim so se dogovorili o vrhu 12. junija v Singapuru.

Nato so se začele težave. Severnokorejski državni mediji so začeli groziti z odpovedjo vrha zaradi skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje. Državi sta potem hitro omejili njihov obseg oziroma črtali udeležbo ameriških strateških jedrskih bombnikov in nekaj lovskih letal. Iz Pjongjanga je prišlo še sporočilo, da ne bo enostranske jedrske razorožitve.

Trumpovi zavezniki še vedno hvalijo predsednika in kritizirajo prejšnje vlade ZDA, ki so se v pogajanjih s Severno Korejo pustile prevarati. Trump naj bi bil tako dober pogajalec, da tega ne bo dovolil. Trumpovi kritiki na drugi strnai menijo, da je Severna Koreja skupaj s Kitajsko ugotovila, da Trumpu vrh s Kimom zelo veliko pomeni in bi lahko to izkoristili v svoj prid. Tudi v navezi na trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko.

Trumpova izjava o Xiju kot svetovnem igralcu pokra pomeni namig, da Kitajska morda izkorišča svoj vpliv na Severno Korejo, da od ZDA izsili ugoden trgovinski sporazum.