Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trije nekdanji grški ministri obtoženi utaje davkov

Deli na:
Trije nekdanji grški ministri obtoženi utaje davkov

Foto: Reuters

Sodišče v Atenah je v sredo začelo kazenski postopek proti trem nekdanjim ministrom - dvema iz vrst konservativcev in socialistu -, obtoženim izogibanja plačilu davka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za nekdanja ministra Nove demokracije, Georgesa Vulgarakisa in Petrosa Dukasa, ter socialista Janosa Papantoniuja, ki je bil celo finančni minister.

Vulgarakis in Papantoniu sta obtožena prikrivanja dohodkov njunih soprog, in sicer v višini 117.000 evrov in 2,2 milijona evrov v letih 2007 oziroma 2008. Za tako dejanje je zagrožena kazen do pet let zapora.

Dukas pa naj bi v letih 2009 in 2010 pred davkarijo prikril 1,1 milijona evrov prihodka, za kar mu v skladu z novo zakonodajo grozi celo več kot pet let zapora.

Vsi trije postopki temeljijo na podatkih, ki so bili razkriti na podlagi seznama oseb, osumljenih davčnih utaj, ki ga je Grčiji leta 2010 posredovala tedanja francoska finančna ministrica in zdaj direktorica Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde.

Pred dvema dnevoma je sicer sodišče v Atenah nekdanjega grškega obrambnega ministra Apostolosa Atanasiosa Cohadzopulosa zaradi utaje davkov obsodilo na sedem let zapora, poleg tega pa bo moral plačati 520.000 evrov kazni. 73-letniku so dokazali krivdo, da ni prijavil lastništva luksuzne vile v najbogatejšem predelu Aten.

Ugotavljanje davčnih utaj med grško elito je ena od prednostnih nalog grške vlade, ki je bila prisiljena sprejeti stroge varčevalne ukrepe v zameno za mednarodno finančno pomoč, s katero naj bi se Grčija izognila bankrotu.