požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

To je v zameno za njihovo podporo evroposlancem obljubila von der Leynova

Deli na:
To je v zameno za njihovo podporo evroposlancem obljubila von der Leynova

Ursula von der Leyen pred evropskimi poslanci. - Foto: Reuters

Kandidatka za predsednico Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes v Strasbourgu predstavila svoj program in skušala prepričati evroposlance, naj jo podprejo na drevišnjem glasovanju. Med drugim je napovedala odločnejše podnebne ukrepe, večjo socialno pravičnost, pošteno obdavčitev multinacionalk ter ukrepe za otroke in mlade.

V prvem delu nastopa v Evropskem parlamentu je napovedala odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam ter se zavzela za to, da bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina na svetu. Obljubila je, da bo že v prvih stotih dneh mandata predlagala zeleni dogovor, t. i. green deal, za Evropo ter prvo evropsko podnebno zakonodajo. Je pa ob tem opozorila, da se bo moralo spremeniti tudi vedenje ljudi.

Zavzela se je za okrepitev gospodarstva. "Znebimo se ovir, odprimo vrata, imejmo končno kapitalsko unijo, ki si jo naša majhna in srednja podjetja zaslužijo," je dejala. Ob tem je izpostavila socialno tržno gospodarstvo: "Niso ljudje za to, da služijo gospodarstvu, ampak mora gospodarstvo služiti ljudem," je dejala.

Napovedala je tudi pošteno obdavčitev multinacionalk. Če tehnološki giganti veliko zaslužijo v Evropi, morajo deliti breme, je poudarila.

Po njenih besedah bi morali vsi zaslužiti minimalno plačo za dostojno življenje. Želi boljšo zaščito tistih, ki izgubijo službo zaradi gospodarske krize, zato predlaga evropsko shemo za brezposelne v času hudih kriz.

Von der Leynova, ki je mama sedmih otrok, je napovedala tudi ukrepe za boljše pogoje za otroke in mlade. Predlagala je trikratno povečanje sredstev za program Erasmus+.

Znova je poudarila, da bo v novi komisiji zagotovila enakopravno zastopanost moških in žensk, in je tudi pripravljena zahtevati od držav članic nova imena, če med predlogi za komisarje ne bo dovolj žensk. Po njenih besedah je bilo v Evropski komisiji doslej 183 komisarjev, med njimi 45 žensk. "Predstavljamo polovico populacije, želimo svoj pravičen delež," je dejala.


Glede brexita je pripravljena na nadaljnje podaljšanje roka izstopa, če bi bilo iz upravičenega razloga potrebnega več časa. "V vsakem primeru bo Združeno kraljestvo ostalo naša zaveznica, partnerica in prijateljica," je zagotovila.

Napovedala je evropski mehanizem za vladavino prava. "Gospa pravica je slepa, branila bo vladavino prava, kadarkoli bo napadena," je dejala.

"Na morju je dolžnost reševati življenja," je von der Leynova dejala v zvezi s krizo v Sredozemlju. Po njenih besedah EU potrebuje humane meje, obenem pa mora zmanjšati nezakonite migracije in se boriti proti tihotapcem z ljudmi in drugemu kriminalu. Zavzela se je za vzpostavitev humanitarnih koridorjev ter napovedala nov pakt o azilu.

Poslancem je povedala osebno zgodbo, kako je njena družina v svoj dom pred štirimi leti sprejela mladega sirskega begunca. "Je navdih nam vsem," je dejala in dodala, da se želi nekega dne vrniti domov.

Predlagala bo tudi reformo dublinskega sistema, kar nas bo po njenih besedah vrnilo k polno delujočemu schengenskemu sistemu. Kot je dejala, lahko ima EU stabilno zunanjo mejo, če pomaga članicam, ki so pod največjim pritiskom, nujna je solidarnost.

Zavzela se je za ohranitev sistema spitzenkandidatov ter podprla pravico do pobude za Evropski parlament.

Evropsko unijo je primerjala z dolgim zakonom. "Ljubezen s časom morda morda ne bo večja, bo pa globlja," je menila.