atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle, kate middleton Svet24.si

Zaušnica za Meghan in Harryja: Kate le tleskne s ...

matej lahovnik-pl Reporter.si

Poglejte, koliko so davkoplačevalce stali ...

donald-trump, melania-trump Svet24.si

VIDEO: Ob Donaldu mračna Melania. Ob tem, kar je ...

Milan Krek Necenzurirano

Zakaj mora Milan Krek oditi

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

franko bajc Njena.si

Franko, kot ga še niste videli

Svet

To je resnica o "finančni neodvisnosti" Harryja in Meghan: še vedno računata na podporo očka Charlesa

Deli na:
To je resnica o "finančni neodvisnosti" Harryja in Meghan: še vedno računata na podporo očka Charlesa

Meghan je na poroki do oltarja spremil princ Charles. - Foto: Reuters

Potem ko je britanska kraljica Elizabeta II. odobrila prehodno obdobje za princa Harryja in soprogo Meghan, ko bosta lahko živela tako v Veliki Britaniji kot Kanadi, ostajajo številna vprašanja še odprta, vključno s financiranjem in kraljevim nazivom. Odgovori naj bi bili sicer znani v prihodnjih dneh, ima pa par tudi nekaj svojih predlogov.

Kako se par financira trenutno in kako bi se lahko preživljal v prihodnje?

Kot sta vojvoda in vojvodinja sussekška sporočila v izjavi minuli teden, želita postati finančno neodvisna.

Nameravata se odreči sredstvom, ki jih kraljevi družini letno namenja vlada za izpolnjevanje njenih uradnih dolžnosti. Po njunih navedbah, ki sta jih objavila na novi spletni strani, ta sredstva pokrijejo približno pet odstotkov njunih trenutnih stroškov z osebjem.

Njune preostale stroške pokrijejo sredstva iz dohodka cornwallskega vojvodstva, premoženja Harryjevega očeta Charlesa, katerega vrednost naj bi bila milijarda funtov. Par glede na izjavo na spletni strani pričakuje ohranitev te finančne podpore.

Stroške zasebnih potovanj, kot poudarjata, pokrivata sama.

Glede na podatke avtorja knjige o financah kraljeve družine Davida McClura je Harry ob smrti matere Diane sicer podedoval sedem milijonov funtov. Tudi Meghan je bila, ko sta se spoznala, uspešna igralka. Skupaj naj bi razpolagala z med 10 in 15 milijoni funtov, ocenjuje McClure.

Če bi želela zaslužiti več denarja, bi se lahko obrnila na zasebni sektor. A kot ob tem dodaja McClure, je delo v zasebnem sektorju za višje člane kraljeve družine lahko "potencialno minsko polje".

Kot pojasnjuje BBC, je vedno veljalo, da člani kraljeve družine niso plačani za delo, ki ga opravijo, sploh če bi to lahko pomenilo konflikt interesov. Katerakoli zaposlitev, ki bi si jo omislila, bi ju lahko izpostavila kritiki, da izkoriščata kraljevo znamko.

Ali bosta ohranila kraljevi naziv?

Vojvoda in vojvodinja sussekška, katerih uradni naziv vključuje tudi njegovo oz. njeno kraljevo visokost, po pisanju BBC nista z ničemer nakazala, da se nameravata odpovedati temu nazivu.


Harryjeva mati, princesa Diana, se je po ločitvi od Charlesa sicer odpovedala nazivu "njena kraljeva visokost", a komentatorji ugibajo, da se palača spričo kritike, ki jo je bila takrat deležna, ne bo še enkrat odločila za ta korak.

Decembra je tudi prišlo na dan, da je par zakonsko zaščitil znamko Sussex Royal za niz izdelkov, vključno s knjigami, koledarji, oblačili in dobrodelnim zbiranjem sredstev. Če bi se nazivu odpovedala, bi lahko izgubila tudi del statusa, na katerem gradi njuna znamka.

Kje bosta živela?

Harry in Meghan nameravata čas preživljati tako v Veliki Britaniji kot v Severni Ameriki. Glede na predvidevanja naj bi se par najverjetneje ustalil v Kanadi, ki je sicer del Commonwealtha. Če želi Meghan pridobiti britansko državljanstvo, lahko na leto sicer največ 90 dni preživi v tujini.

V Veliki Britaniji nameravata ohraniti rezidenco Frogmore Cottage, saj si po lastnih besedah želita imeti dom tudi v Združenem kraljestvu. Priznavata pa, da je to odvisno od kraljice, ki je lastnica posestva. Poslopje so lani prenovili za 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja.

Bosta še vedno opravljala kraljeve dolžnosti?

Kot sta naznanila, nameravata še naprej izpolnjevati svojo dolžnost do kraljice, Commonwealtha in organizacij, katerih pokrovitelja sta. Kaj natančno to pomeni, morajo sedaj določiti najvišji člani kraljeve družine.

Nekdanji tiskovni predstavnik Buckinghamske palače Dickie Arbiter je dejal, da bi lahko kakršenkoli poskus odstopanja od obveznosti predstavljal težavo. "Bodisi si član kraljeve družine ali pa nisi - nimaš ene noge v enem taboru, druge pa v drugem," je dejal.

Kako bo poskrbljeno za njuno varnost?

Par na spletni strani navaja, da njuno varovanje "mednarodno varovanih ljudi" zapoveduje notranje ministrstvo.

Pojavlja se sicer vprašanje, kdo naj bi kril stroške varovanja, sploh v Kanadi. Britanski časnik Guardian navaja poročila, da naj bi bila k temu pripravljena prispevati Kanada.

loading...
Loading...