oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Timošenkovo njena stranka potrdila za predsedniško kandidatko

Deli na:
Timošenkovo njena stranka potrdila za predsedniško kandidatko

Foto: Reuters

Nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko je njena stranka Domovina včeraj uradno potrdila za kandidatko na prihajajočih predsedniških volitvah, ki bodo 25. maja. Stranka jo je na včerajšnjem srečanju v Kijevu soglasno imenovala. Ob imenovanju je pozvala k ostrejšemu odporu proti ruski priključitvi polotoka Krim.

"Trenutno je najpomembnejši izziv enotnost ljudi. Prenehajmo s prerekanjem. Potrebujemo besede in načela, ki bodo celotno državo napolnile z novo energijo," je Timošenkova dejala na kongresu stranke.

A obenem je ostro nastopila proti odločitvi Rusije o priključitvi Krima, poleg tega pa pozvala h krepitvi ukrajinskih oboroženih sil. "Varnostne sile moramo okrepiti, da povečamo svojo varnost," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila Timošenkova.

Predsedniška kandidatka je izrazila prepričanje, da se mora Ukrajina čim prej vključiti v Evropsko unijo. Na kongresu je še zagotovila, da bo bila osebni boj z oligarhi.



A ravno eden od ukrajinskih oligarhov bo najverjetneje njen največji tekmec na predsedniških volitvah. Čokoladni baron Petro Porošenko, ki ga je ravno včeraj podprl opozicijski voditelj Vitalij Kličko, ki se je odločil, da ne bo kandidiral na volitvah, je glede na zadnje javnomnenjske raziskave v predsedniški tekmi trenutno daleč pred drugimi kandidati.

Kličko je včeraj na kongresu svoje stranke Udar, ki mora še odločiti o podpori Porošenku, dejal, da Ukrajina potrebuje kandidata, ki bo enotno predstavljal demokratične sile. Porošenko je Timošenkovo že pozval, naj ga podpre kot predsedniškega kandidata, poroča ruska tiskovna agencija Itar Tass.

Medtem so pri Stranki regij padlega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča za kandidata izbrali proruskega nekdanjega guvernerja regije Harkov Mihaila Dobkina.