Revija Reporter
Svet

Prijeli osumljenca za pokol v Utrechtu

STA

18. mar. 2019 15:02 Osveženo: 19:51 / 18. 3. 2019

Deli na:

Nizozemska policija po napadu v Utrechtu išče Gökmana Tanisa.

Twitter

Nizozemska policija je danes po večurni obsežni iskalni akciji aretirala osumljenca za strelski napad na tramvaju v Utrechtu, v katerem so bili ubiti trije ljudje. Kot so potrdili na policiji, gre za iskanega 37-letnega Gökmena Tanisa, aretirali pa so ga med racijo v središču Utrechta.

Napadalec je dopoldne začel streljati na potnike v tramvaju v četrtem največjem nizozemskem mestu.

Policija v Utrechtu v povezavi s streljanjem iskala 37-letnika, ki naj bi bil rojen v Turčiji. Ime naj bi mu bilo Gökmen Tanis. Objavili so tudi fotografijo bradatega moškega na tramvaju.

Mestne oblasti so po napadu pozvale prebivalce, naj ne zapuščajo svojih domov. Opozorilo so umaknili po nekaj urah. Zaprti so bili tudi tamkajšnja univerza, šole in vrtci. V mestu so za en dan zaprli tudi vse mošeje.

Policija je sprva sporočila, da je bilo ranjenih več ljudi, mediji so poročali o najmanj eni smrtni žrtvi in več ranjenih. Župan Utrechta Jan van Zanen je kasneje potrdil tri smrtne žrtve in devet ranjenih, med njimi tri huje. Zatem so število ranjenih znižali na pet.

Podrobnosti o napadu za zdaj niso znane. Na območje so prispele protiteroristične enote. Policija je sporočila, da ne izključuje možnosti terorističnega napada. Nizozemski premier Mark Rutte je še dejal, da je terorizem "napad na našo civilizacijo" in da si na vse načine prizadevajo ujeti napadalca oz. napadalce.

Kasneje je policija sporočila, da ne izključujejo niti osebnega motiva za napad. Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na neimenovanega sorodnika domnevnega napadalca, je poročala, da je Gökmen Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi "družinskih zadev", kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati. Nizozemske oblasti teh navedb niso potrdile. Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

Pristojne oblasti so za pokrajino Utrecht stanje teroristične ogroženosti po streljanju zvišale na najvišjo, peto stopnjo. Zaradi tega je bila tudi okrepljena prisotnost policije pred parlamentom v Haagu ter pred sedežem premierja. Varnostne ukrepe so poostrili tudi na amsterdamskem letališču Schiphol.

Po incidentu so v mestu začasno ustavili ves tramvajski promet. Kasneje so sporočili, da nekateri tramvaji v mestu znova vozijo, a opozorili potnike, da utegne vožnja s tramvajem trajati dlje kot običajno.

V odzivih na napad je več evropskih voditeljev izrazilo podporo Nizozemski. Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo. "Naše misli so z družinami žrtev in vseh, ki so bili ranjeni v strašnem napadu v Utrechtu," so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

"EU v teh težkih časih stoji ob strani Nizozemski in njenemu ljudstvu," je po pogovoru z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Nemška kanclerka Angela Merkel je na Twitterju izpostavila solidarnost z žrtvami napada. Izrazila je tudi upanje, da bodo napadalca, ki je na begu, kmalu prijeli in da nihče ne bo več v nevarnosti. Britanski zunanji minister Jeremy Hunt pa je poudaril, da ga zelo skrbi novica o napadalcu, ki je streljal na tramvaju v Utrechtu, brez dvoma na nedolžne ljudi.