Revija Reporter
Svet

Tehnologija proti kriminalu

P. Š.

26. dec. 2016 20:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Tehnologija spreminja vsak del našega življenja, tudi boj proti kriminalu. Policisti vedno pogosteje uporabljajo brezpilotna letala, nadzorne in telesne kamere.

Zmeraj pa je prisotno vprašanje, kje je meja med varnostjo in pravico do zasebnosti.

Tehnologija ima pomembno vlogo pri delovanju policije, vendar se z njeno uporabo postavljajo resna pravna, etična in moralna vprašanja. Meja med zasebnostjo in varnostjo se premika. Skozi zgodovino so telefon, odvzem prstnih odtisov, poligraf in dvosmerni radio izboljšali delo policije. V ZDA so številko za klic v sili 911 vzpostavili leta 1968. V naslednjih treh desetletjih so se uveljavljali računalniki, tehnologija DNK. Od začetka stoletja so kamere povsod. Zdaj naj bi pripomogle k preprečevanju in napovedovanju kriminala. Ali bomo s tem bolj varni ali pa nas bo imel Veliki brat še bolj na očeh?

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o vse bolj prisotnem nadzoru; koliko milijonov nadzornih kamer je po svetu; o očeh, ki nas spremljajo z neba; o spornem nadzoru nadzornikov; kako velika tehnološka podjetja pomagajo policiji; o krizi, ki jo je povzročilo nošenje telesnih kamer; kako je z napovedovanjem kriminala; o nasprotovanju med varnostjo in državljanskimi svoboščinami.