palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani v Afganistanu ubili ameriškega fotoreporterja

Deli na:
Talibani v Afganistanu ubili ameriškega fotoreporterja

Foto: Getty Images

V obstreljevanju v južni afganistanski provinci Helmand so talibanski uporniki v nedeljo ubili znanega ameriškega fotoreporterja Davida Gilkeya ter njegovega lokalnega prevajalca Zabihulaha Tamano, navaja nemška tiskovna agencija dpa. (Priloženo fotografijo je Gilkey posnel v bagdadski četrti "Sadr City" leta 2004.)

Provinca Helmand je ena največjih proizvajalk opija, kjer naj bi proizvedli kar okoli 80 odstotkov vsega opija na svetu.

Petdesetletni Gilkey in njegov prevajalec sta bila del štiričlanske ekipe National Public Radio (NPR), ki je poročala iz Afganistana. V konvoju petih vozil sta v ločenem vozilu potovala še novinar Tom Bowman in producentka Monika Evstatieva, ki pa sta obstreljevanje preživela nepoškodovana.

Po navedbah Odbora za zaščito novinarjev, skupine, ki se zavzema za svobodo medijev, je bilo od ameriške invazije Afganistana leta 2001 tam ubitih 24 novinarjev in drugih medijskih delavcev.

Ob tem je koordinator azijske veje odbora Bob Dietz opozoril, da Afganistan ostaja nevarno območje za novinarje, bodisi lokalne ali tuje, ki poročajo o konfliktu na tem območju.

Gilkey je bil v preteklosti večkrat nagrajen za svoje delo; leta 2007 je prejel nagrado za serijo videoposnetkov o ameriških marincih v Iraku, njegova fotografija pa je bila del nagrajene reportaže NPR o epidemiji ebole v Afriki, prejel je tudi številne ameriške fotografske nagrade.