profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Talibani grozijo z maščevanjem zaradi ameriškega pokola civilistov

Deli na:

Talibani v Afganistanu so na svoji spletni strani napovedali maščevanje zaradi nedavnega pokola, ki ga je v eni od vasi v provinci Kandahar izvedel ameriški vojak. Ta je v noči na nedeljo vdrl v domove vaščanov in ustrelil 16 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so na spletni strani obljubili talibani, se bodo "maščevali proti zblaznelim ameriškim divjakom". Dodali so, da se želijo "ameriški teroristi zdaj pokol opravičiti z navedbo, da je bil storilec tega nečloveškega zločina duševno bolan".

"Če je bil storilec dejansko duševno bolan, to kaže na še eno moralno napako ameriške vojske, ki v Afganistanu oborožuje blazneže, ki brez pomisleka uporabijo orožje proti nemočnim Afganistancem," so med drugim še zapisali talibani.

Ameriški pripadnik mednarodnih sil Isaf je ubil 16 ljudi, med njimi tudi ženske in otroke. Zveza Nato je sporočila, da so moškega po incidentu že prijeli.

Po poročanju današnje izdaje časnika New York Times, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, naj bi podčastnik ameriške vojske hodil od vrat do vrat in na koncu vdrl v tri različne hiše, kjer je ustrelil svoje žrtve. Številna trupla naj bi tudi zažgal, med njimi trupla štirih deklic, mlajših od šest let. Na krvavi pohod naj bi se odpravil iz 1,6 kilometra oddaljene vojaške baze, vso pot pa naj bi tekel, še navaja časnik.

Po navedbah New York Timesa gre za 38-letnega podčastnika, ki je poročen in ima dva otroka. To je njegova prva misija v Afganistanu, kjer je od decembra. Pred tem je bil že na treh misijah v Iraku.