Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tajski dečki so na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih

Deli na:
Tajski dečki so na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih

Foto: vszi

Tajski dečki, ki so jih po več kot dveh tednih rešili iz jame, so na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih, je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil nekdanji tajski marinec, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo. Podrobnosti reševalne akcije v preteklih dnevih niso bile razkrite, veliko pa je bilo ugibanj, da so dečke omamili.

"Nekateri od njih so spali, nekateri so premikali prste (...) vendar so vsi dihali," je dejal poveljnik Chaiyananta Peeranarong.

Na poti iz jame je bilo nameščenih več zdravnikov, ki so preverjali zdravstveno stanje 12 dečkov.

"Moja naloga je bila, da sem jih nesel mimo," je dejal. Pojasnil je, da so bili vsi dečki že v jami zaviti na nosilih.

Tajski premier Prayut Chan-o-cha je v torek sicer dejal, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a zagotovil, da niso bili omamljeni, kot so poročali mediji.

Narongsak Osottanakorn, ki je vodil reševalno akcijo, ki se je srečno zaključila v torek, je medtem danes pojasnil, da so se v nedeljo odločili za reševanje, ker so zabeležili resen upad ravni kisika v jami. "Povedali smo, da je bila raven kisika pri 15 odstotkih, nismo pa povedali, da je v resnici številka padla na 12 odstotkov," je dejal po navedbah nemške tiskovne agencije dpa.

Skupina bi tako lahko padla v šok in komo, je dodal. Drugi razlog za sprožitev reševalne akcije pa je bila slaba vremenska napoved, saj so pričakovali še večje količine dežja.

Člani nogometnega kluba Divje svinje, ki so stari od 11 do 16 let, niso imeli nobenih izkušenj s potapljanjem, zato je bila njihova rešitev čudežna, tudi zato, ker je že prejšnji teden med nameščanjem kisikove jeklenke umrl izkušen tajski potapljač.



Tajske oblasti so še sporočile, da so za pomoč prosile 13 svetovno znanih potapljačev, med njimi Avstralca Richarda Harrisa, ki je tudi zdravnik. Ta je v torek prišel iz jame med zadnjimi, ko pa je prišel na plan, pa je izvedel, da mu umrl oče.

Vsi tajski dečki in njihov trener, ki so bili več kot dva tedna ujeti v jami na severu Tajske, so sicer zelo dobrega duševnega zdravja, so danes sporočili tajski zdravniki. V bolnišnici bodo morali na opazovanju ostati še najmanj en teden.

Medtem pa jih je na spremljanje nogometne tekme povabila tudi španska liga. Kot so sporočili, jih bodo z veseljem sprejeli, ko bo prišel pravi čas, da bodo lahko v živo videli svoje nogometne junake.

V zadnjih dveh tednih pa je bil veliko pozornosti deležen tudi 25-letni nogometni trener Divjih svinj Ekkapol Chantawong. Že pri desetih letih je šel v budistični tempelj, da bi postal menih. Iz svetišča je odšel, ker je moral skrbeti za svojo babico. Kasneje je postal nogometni trener.

Je eden od več članov ekipe, ki nimajo državljanstva, sicer pa je pripadnik etnične skupine Thai Lue. Poleg njega so bili v jami še trije fantje brez državljanstva. Glede na podatke Združenih narodov na Tajskem živi 480.000 ljudi brez državljanstva. Med njimi je veliko nomadov iz plemen v gorah ali pa so pripadniki drugih etničnih skupin, ki že stoletja živijo okoli območja Mae Sai, v osrčju t. i. zlatega trikotnika med Tajsko, Mjanmarom in Laosom.

Ustanovitelj ekipe Divje svinje Nopparat Khanthavong je za AFP pojasnil, da je njihovo največje upanje, da bodo dobili državljanstvo. Brez njega težko potujejo na tekme zunaj province Chiang Rai, prav tako pa se ne bodo mogli udeležiti nogometnih tekem, na katere jih sedaj vabijo tuji klubi.

Brez državljanstva ne morejo postati niti profesionalni igralci nogometa, saj nimajo pravega statusa, je dodal.