stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svoboda tiska po turško: vladni prevzem kritičnega časnika in solzivec za protestnike

Deli na:
Svoboda tiska po turško: vladni prevzem kritičnega časnika in solzivec za protestnike

Foto: Getty Images

Policija v Istanbulu je včeraj s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji pregnala udeležence novega protesta v podporo največjemu kritičnemu časniku v državi Zaman, nad katerim je vlada v petek po odločitvi sodišča prevzela nadzor. Podobno so protestnike razgnali že v petek zvečer.

V petek zvečer se je pred sedežem časnika Zaman zbralo okoli sto predstavnikov, včeraj pa že 500. Policija je proti njim uporabila velike količine solzivca, je s kraja dogodka poročal dopisnik francoske tiskovne agencije AFP.

Vseeno to najverjetneje ne bo pomirilo protestnikov. "Svobode tiska ne bo mogoče utišati," so skandirali.

"Verjamem, da bodo svobodni mediji nadaljevali svoje delo, tudi če bodo morali pisati po zidovih. Menim, da v digitalni dobi ni mogoče utišati medijev," je tik pred policijskim posredovanjem dejal urednik Zamana Abdulhamit Bilici.

Policija je sicer včeraj tudi zasedla prostore časnika, delo pa so prevzeli novi voditelji, ki jih je imenovalo sodišče - odvetnika Tahsin Kaplan in Metil Ilhan ter pisatelj Sezai Sengoul.

Časnik Zaman je tesno povezan z velikim nasprotnikom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, pridigarjem in opozicijskim voditeljem Fetullahom Gülenom, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Turške oblasti so Gülenovo gibanje Hizmet razglasile za teroristično organizacijo. Ankara mu očita, da je želel v Turčiji vzpostaviti "državo v državi", da bi tako strmoglavil Erdogana. Turčija si prizadeva, da bi ji ga ZDA izročile, a Washington temu še ni ugodil.

V EU so se na dogajanje v Istanbulu že odzvali z zaskrbljenostjo. Evropski komisar Johannes Hahn, ki je pristojen za širitev, je Turčijo opozoril, da s tem ravnanjem proti časniku Zaman ogroža napredek, ki ga je sicer dosegla na drugih področjih.

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz pa je napovedal na Twitterju, da se bo o vsem podrobneje pogovoril s turškim premierjem Mehmetom Davutoglujem, ko se bo v ponedeljek v Bruslju udeležil vrha EU-Turčija. "Če se kdo ne strinja s stališči ali poročanjem časnika, naj se z njim spoprime z dejstvi, ne pa z utišanjem novinarstva," je zapisal Schulz.

Zaskrbljeno se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. "EU je že večkrat poudarila, da mora Turčija kot kandidatka za članstvo spoštovati demokratične standarde, tudi svobodo medijev," je opozorila včeraj v Bruslju. Svobodni in neodvisni mediji so temelj demokratične družbe, saj zagotavljajo transparentnost in odgovornost, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdila Mogherinijeva.