zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedski premier: Če se hitro ne pomaknemo "iz kaosa k nadzoru", bomo izgubili schengen

Deli na:
Švedski premier: Če se hitro ne pomaknemo "iz kaosa k nadzoru", bomo izgubili schengen

Foto: Getty Images

Švedski premier Stefan Löfven je evropske kolege v včerajšnji razpravi z evropskimi poslanci v Strasbourgu posvaril, da utegnemo izgubiti schengen, če ne bomo hitro ukrepali in se pomaknili "iz kaosa k nadzoru". Zavzel se je za spremembo dublinskega sistema in menil, da bi si morale države, ki si delijo schengen, deliti tudi prosilce za azil.

Löfven je bil jasen: čas je, da si priznamo, da dublinski sistem, utemeljen na pravilu, da je za prosilce za azil v osnovi odgovorna tista država članica, skozi katero so vstopili v EU, ne deluje in ga je treba zamenjati.

Če tega ne bomo storili, bo vse več držav prisiljenih ukrepati enostransko - tako kot je to morala storiti Švedska, ko se je po prihodu rekordnih 163.000 prosilcev za azil znašla pri koncu svojih zmožnosti ter je močno zaostrila azilno zakonodajo in uvedla nadzor na mejah - in to bo škodilo "mobilnosti, trgovini in predvsem ljudem, ki bežijo".

Švedska z Löfvenom na čelu si prizadeva za nov azilni sistem v EU, "utemeljen na enaki distribuciji in v katerem se prosi za azil v EU in ne posamezni državi." "Če naj si delimo zunanjo mejo in uživamo prosto gibanje med našimi državami, si moramo deliti tudi sistem sprejemanja prosilcev za azil."

Šel je še korak naprej, in dodal, da si ne predstavlja, kako lahko države, ki se temu upirajo in nočejo sodelovati v skupnem azilnem sistemu, ostanejo del območja brez nadzora na notranjih mejah. Ne smemo sodelovati le v lepih časih, ampak tudi, ko postane težko, jim je sporočil.

Svoj čustven nastop v parlamentu je švedski socialdemokratski premier sicer začel z besedami angleškega pisatelja Charlesa Dickensa: "Bili so najboljši časi, bili so najslabši časi, bila je doba modrosti, bila je doba norosti." In dodal, da je Dickens opisoval Evropo konec 18. stoletja, a prav tako bi lahko opisoval Evropo danes.

Evropa je v minulih letih spoznala najhujše čase, a ne glede na vse težave in izzive obstajajo žarki upanja in možnost za lepšo prihodnost. "A le, če se bomo v zavzeli za tri temeljne vrednote naše unije: demokracijo, sodelovanje in dodano vrednost za naše državljane."

Braniti demokracijo ne pomeni le boriti se proti tujim sovražnikom, ampak veliko več - pomeni varovati naše judovske državljane pred antisemitizmom, ne pristajati na demonizacijo muslimanov, prizadevati si za pravice Romov in svobodne medije, spoštovati pravico vsakega posameznika do združevanja, poštenega sojenja, svobodnega gibanja in da ljubi, kogarkoli želi. "Če ne bomo branili teh demokratičnih vrednot, bomo izgubili Evropo, kot jo poznamo," je opozoril.

Ko je govoril o sodelovanju, je države predvsem pozval k skupnemu ukrepanju v begunski in migrantski krizi, medtem ko je pri "dodani vrednosti za naše državljane" izpostavil, da mora EU, če želi ostati močna, veliko bolj trdo delati za dobrobit svojih ljudi.

"V svetu, v katerem ima 62 ljudi v lasti toliko kot 3,5 milijarde ljudi, potrebujem Evropsko unijo, ki si prizadeva za enakost in možnost vsakega, da zasleduje svojo željo po dobrem življenju. In za to moramo graditi socialno Evropo."

Tako s strani komisarke Kristaline Georgieve, ki je nastopila v imenu Evropske komisije, kot s strani velike večine poslancev sta bila Švedska in Löfven včeraj deležna velikih pohval - čeprav so nekateri, predvsem na levici, tudi pripomnili, da bi si v zadnjem času od njega vendarle želeli več.

Kot je dejala Georgieva, je prišel čas, ko se moramo v Evropi predvsem postaviti za svoje vrednote - in prav to je storil švedski premier. Švedska je ne le "svetla luč", ko gre za solidarnost z drugimi in ravnanje z begunci, ampak je tudi "spisala cela poglavja v zgodbi" evropskega socialnega modela, ki je eden naših največjih dosežkov.