stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Sultanu" Erdoganu je zgled kraljica Elizabeta II.

Deli na:
"Sultanu" Erdoganu je zgled kraljica Elizabeta II.

Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je zavrnil očitke, da si poskuša prigrabiti oblast in moč sultana. Pri tem je pripomnil, da mu je zgled britanska kraljica Elizabeta II.

Erdogan je v četrtek za turško televizijo TRT zatrdil, da njegova želja po večjih pooblastilih za predsednika države ne spodkopava demokracije. Pri tem je navedel primer Velike Britanije. "Po mojem mnenju ima celo Velika Britanija polpredsedniški sistem. Dominantni element pa je kraljica," je dejal Erdogan.

Velika Britanija je sicer ustavna monarhija, kjer velja parlamentarni sistem, monarh pa ima zgolj simbolično moč in funkcijo.

Na Erdogana letijo očitki opozicije, da se bo vedel kot "otomanski sultan", ko bodo razširili predsedniška pooblastila. A Erdogan na kritike odgovarja, da voditeljev v predsedniških sistemih, ki veljajo na primer v ZDA, Braziliji, Južni Koreji in Mehiki, ne obtožujejo, da se vedejo kot monarhi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zakaj se monarhija omenja samo takrat, ko se tovrstna ideja pojavi v Turčiji?" je potožil Erdogan.

Turški predsednik je krepitev predsedniškega položaja označil kot prednost, saj bi tako odpravili ovire pri ustvarjanju politik skozi vrsto kanalov.

Erdogan je predsedniški stolček zasedel avgusta lani, potem ko je več kot desetletje državi vladal kot premier. Opozicija mu že dalj časa očita, da poskuša preobraziti državo oz. jo islamizirati in povoziti demokracijo.

Lani so sicer volivci prvič neposredno volili predsednika. Po zmagi je Erdogan zatrdil, da ima podporo za aktivno vodenje države. Junija bodo v Turčiji parlamentarne volitve, vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) pa cilja na ustavno večine, s katero bi lahko spremenila ustavo in okrepila Erdoganovo moč.