Revija Reporter
Svet

Sudanska vojska strmoglavila Baširja

STA

12. apr. 2019 7:30 Osveženo: 7:31 / 12. 4. 2019

Deli na:

Sudanski predsednik Omar al Bašir naj bi bil v hišnem priporu.

Reuters

Sudanska vojska je izvedla državni udar. Kot je danes sporočil obrambni minister in dosedanji podpredsednik Avad Ibnouf, je vojska aretirala predsednika Omarja al Baširja in prevzela oblast. Baširja, ki je državo vodil več kot 30 let, so prepeljali na "varen kraj", je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Minister je v nagovoru narodu dejal, da so vzpostavili prehodni svet, ki naj bi bil na položaju naslednji dve leti, razveljavili ustavo in za obdobje treh mesecev razglasili izredne razmere. Do nadaljnjega so zaprli meje in tudi zračni prostor. Napovedal je tudi skorajšnji začetek priprav na izvedbo volitev.

Ibnouf je tudi razglasil prekinitev ognja po vsej državi, tudi v pokrajinah Darfur, Modri Nil in Južni Kordofan, kjer se je Baširjeva vojska borila s tamkajšnjimi domorodnimi uporniki.

Bašir, ki je z udarom na oblast prišel leta 1989, je bil eden afriških predsednikov z najdaljšim stažem. Mednarodno kazensko sodišče ga je obtožilo zaradi genocida v Darfurju.

Po mnenju organizacije Amnesty International bi moral Sudan Baširja predati Mednarodnemu kazenskemu sodišču. Obenem je organizacija pozvala vojaške oblasti, naj zagotovijo, da v izrednih razmerah ne bodo ogrožene državljanske svoboščine. "Prehodne oblasti morajo sprejeti vse potrebne ukrepe za miren prenos oblasti v Sudanu. To pomeni tudi spoštovanje pravic do svobode izražanja in zbiranja," so še navedli v organizaciji.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izrazil željo, da bi prenos oblasti v Sudanu upošteval demokratične težnje ljudi.

Razmere v Sudanu so bile že nekaj časa negotove, sudanska vojska pa je že pred nekaj urami napovedala "pomembno izjavo", s čimer je sprožila ugibanja, da bi v državi lahko prišlo do vojaškega udara.

Pred tem so iz Kartuma prišle novice, da je Bašir po večmesečnih protestih v državi odstopil sam, očitno pa ga je vojska odstavila.

A po mnenju Afriške unije vojaški prevzem oblasti ni ustrezen odgovor na težnje Sudancev. Razmere v Sudanu bo preučil svet za mir in varnost Afriške unije ter sprejel ustrezne odločitve, je napovedal predsednik komisije Afriške unije Moussa Faki. Hkrati se je zavzel za mirno in zadržano ravnanje oblasti ter k spoštovanju pravic tako domačih kot tujih državljanov ter zasebne lastnine. Vse vpletene strani pa je pozval k dialogu.

Državo so že od decembra lani pretresali protesti proti Baširju. Minuli konec tedna so dobili nov zagon. A kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, protestniki z odstavitvijo Baširja niso zadovoljni in nameravajo vztrajati. "Režim je izvedel vojaški udar in pripeljal nazaj iste obraze in iste institucije, proti katerim se je naše ljudstvo uprlo," je v izjavi za javnost sporočilo Zavezništvo za svobodo in spremembe, ki velja za krovno organizacijo protestnikov.