Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Sudan v vojni z manj kot leto dni neodvisnim Južnim Sudanom

Deli na:

Predsednik Južnega Sudana Salva Kiir je med obiskom Kitajske dejal, da je Sudan "napovedal vojno" njegovi državi, potem ko se je nasilje med sosedama v zadnjih tednih zaostrovalo. Sudanske letalske sile so medtem nadaljevale obstreljevanje z nafto bogatih obmejnih območij Južnega Sudana. Napade je že obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

"Naši sosedje v Kartumu so Južnemu Sudanu napovedali vojno," je dejal Kiir na srečanju s kitajskim predsednikom Hu Jintaom med obiskom v Pekingu, ki je sicer dalj časa veljal za zaveznika Kartuma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po večtedenskem stopnjevanju napetosti med Sudanom in Južnim Sudanom so sudanska letala medtem nadaljevala obstreljevanje ozemlja Južnega Sudana ob meji s severno sosedo. Tarče napada so bila območja zvezne države Enotnost (Unity) ter obmejno mesto Teshiwin, je sporočil guverner omenjene države Taban Deng.

Na omenjenih območjih, za katera se poteguje tudi Sudan, hudi spopadi med stranema sicer potekajo že več dni. Po navedbah Denga so sudanske letalske sile obstreljevale tudi območja do 25 kilometrov od meje, v ponedeljek pa so obstreljevala tudi glavno mesto omenjene zvezne države Bentiu.

Namestnik direktorja vojaških obveščevalnih služb Južnega Sudana Mac Paul je že posvaril, da "imajo podatke o mobilizaciji sudanske vojske za naskok na Bentiu". Te trditve AFP sicer ni mogla preveriti.

Sudanske letalske napade je medtem že obsodil generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Slednji je obenem v ponedeljek vladi obeh držav pozval, naj takoj prekineta vse sovražnosti. Dodal je, da vojaško obračunavanje ne bo rešilo konflikta med državama ter pozval k dialogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.Letalske napade so odločno obsodile tudi ZDA. "Sudan mora takoj prenehati letalsko bombardiranje Južnega Sudana. Vladi obeh držav pa morata pristati na brezpogojno prenehanje sovražnosti," so sporočili iz Bele hiše.

Juba je medtem posvarila, da bi lahko spet poskušala zavzeti z nafto bogato sudansko mesto Heglig, s katerega so se po zasedbi 10. aprila umaknili, če Kartum ne bo končal letalskih napadov na njihova ozemlja. Sudanski predsednik Omar al Bašir je sicer med ponedeljkovim obiskom v omenjenem mestu dejal, da je čas za pogovore z južno sosedo minil.

Al Bašir je že pred tednom dni zagrozil s strmoglavljenjem vlade v Jubi in tamkajšnje vladajoče stranke Ljudsko gibanje za osvoboditev Sudana (SPLM), nekdanjega uporniškega gibanja za osvoboditev južnega dela nekdanje skupne države.

Mednarodna skupnost si medtem prizadeva za mirno rešitev spora med stranema, ki se po razglasitvi neodvisnosti Južnega Sudana julija lani še nista dogovorili o meji ter o porazdelitvi naftnih bogastev v obmejni regiji med državama.

Spopadi v zadnjih tednih so najsilovitejši od razglasitve neodvisnosti Južnega Sudana v skladu z mirovnim sporazumom iz leta 2005. Sporazum je končal vojno med severnim in južnim delom Sudana med letoma 1983 in 2005, v kateri je umrlo okoli dva milijona prebivalcev južnega Sudana, okoli štiri milijone ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.