GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoski intelektualci: »Islamizem je novi totalitarizem, ki ogroža svobodo!«

Deli na:
Francoski intelektualci: »Islamizem je novi totalitarizem, ki ogroža svobodo!«

Foto: Profimedia

Francoski časnik Le Figaro je objavil pismo z naslovom »Ne islamističnemu separatizmu«, ki ga je podpisalo sto francoskih intelektualcev, kritičnih do »novega totalitarizma, ki ogroža svobodo«.

Smo državljani različnih mnenj, ki se pogosto znajdemo na nasprotnih straneh debat, a vseeno družno izražamo našo zaskrbljenost  zaradi vzpona islamizma, pišejo v pismu. Povezuje nas občutek, da je ogrožena svoboda nasploh in ne samo svoboda misli, pravijo.

Islamistični totalitarizem išče zmago za vsako ceno in se skuša prikazati kot žrtev nestrpnosti, pišejo v pismu in navajajo primer učiteljskega sindikata, ki je za svoje člane organiziral delavnico o »rasizmu države«, ki se je niso smeli udeležiti beli učitelji. Predavatelji so bili člani organizacij proti rasizmu in združenj domorodcev, ki menijo, da je najučinkovitejša oblika boja proti rasizmu ločevanje ras, očitajo podpisniki pisma.

Motijo jih tudi napadi na v francoski republiki ukoreninjeni laicizem in vztrajanje, da morajo imeti manjšinske religije, torej islam, poseben položaj, saj so sicer ponižane. Podpisni so se obregnili tudi ob trditve, da se ženske, ki si zakrivajo obraz, tako zaščitijo pred moškimi in se na tak način osvobajajo.


Intelektualci odločno nasprotujejo željam sindikata in somišljenikov, da se »podrejeni« ločijo od drugih in dobijo posebne privilegije. Spominjajo na apartheid v Južni Afriki, ki se je za segregacijo želel odkupiti z ustanovitvijo črnskih bantustanov, ki jim je bila dana fiktivna avtonomija. Ta sistem je na srečo izginil, ugotavljajo podpisniki, vseeno pa nekateri v Franciji predlagajo novo vrsto apartheida, kjer bi »podrejeni« svoje dostojanstvo ohranjali tako, da se ločijo od »dominantnih«.

Taki predlogi ignorirajo želje francoskih muslimanov ali neverujočih prebivalcev Francije z muslimanskimi kulturnimi koreninami, ki ljubijo demokracijo in želijo živeti z drugimi, pravijo podpisniki. Enako velja za ženske, ki se ne pustijo zapirati za štiri stene, in številne druge, za katere se ne zdi, da potrebujejo zaščito – ali naj tudi njih vržemo v taborišča, sprašujejo?

Tovrstne težnje po segregaciji so izraz sovraštva proti tej državi in demokraciji, pišejo intelektualci v pismu. Svarijo pred novim separatizmom, ki se pretvarja, da je nenevaren, a v resnici je osvajalsko orodje političnega in kulturnega islamizma. Ta si želi biti ločen, saj zavrača druge, med drugim tudi muslimane, ki ne delijo islamističnih idej. »Islamizem prezira suverenost demokracije, ki ji popolnoma odreka legitimnost,« svarijo podpisniki. »Islamizem se počuti ponižan, ker ni dominanten.«

Želimo si živeti v nerazdeljenem svetu, v katerem se ljudje lahko družijo brez strahu in v katerem nobena religija ne oblikuje zakonov, so odločni intelektualci.