kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Stopnjevanje napetosti: ZDA na Korejski polotok poslale lovce F-22

Deli na:
Stopnjevanje napetosti: ZDA na Korejski polotok poslale lovce F-22

Foto: Reuters

Južnokorejska predsednica Park Geun Hye je v luči hudih napetosti na Korejskem polotoku napovedala oster in takojšen odgovor Seula na morebitno agresijo Severne Koreje. ZDA so medtem v Južni Koreji v okviru skupnih vojaških vaj namestile lovska letala F-22, kar bo zagotovo še dodatno podžgalo jezo Pjongjanga.

Kot je na današnjem srečanju z visokimi predstavniki vojske in obrambnim ministrom Kim Kwan Jinom v Seulu zatrdila nova konservativna južnokorejska predsednica, jemlje vrsto nedavnih groženj s strani severne sosede "zelo resno".

"Če bo (Severna Koreja) kakor koli izzvala Južno Korejo in njen narod, se moramo odzvati odločno in nemudoma, brez vsakih političnih pomislekov," je bila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jasna predsednica. Varovati svoje ljudi je eksistencialna pravica vojske, je poudarila.

Medtem so ZDA danes sporočile, da so v okviru skupnih vojaških vaj, ki bodo trajale še vse do konca meseca, v Južno Korejo poslale lovski letali F-22 raptor. Lovca sta na Korejski otok priletela iz ameriškega oporišča na Japonskem.

Očitno gre za nadaljnje razkazovanje ameriške vojaške moči in pripravljenosti Washingtona, da brani svojo zaveznico Južno Korejo, ob tem ocenjujejo tuje tiskovne agencije. Kot spominjajo, so ZDA nedavno že razburile Pjongjang, ko so v okviru omenjenih vojaških vaj uporabile za radarje nevidne bombnike B-2 in B-52.



Severna Koreja je v soboto sporočila, da stopa v vojno z Južno Korejo. Hkrati je Pjongjang tako Seul kot Washington opozoril, da bi kakršna koli provokacija lahko povzročila vseobsegajoči jedrski spopad.

V nedeljo so visoki predstavniki severnokorejske komunistične partije ponovili, da jedrsko orožje, njihov "zaklad", ni predmet pogajanj in se mu ne bi odpovedali za "milijarde dolarjev". Tako so po poročanju severnokorejske državne tiskovne agencije KCNA poudarili člani centralnega komiteja vladajoče Delavske stranke, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z ukazom voditelja Kim Jong Una bodo posedovanje jedrskega orožja "zapisali v zakonodajo", saj to predstavlja "življenje naroda in ga ni mogoče opustiti, dokler na Zemlji obstajajo imperialisti in jedrske grožnje", je še sklenil centralni komite. Napovedal je tudi nadaljnji razvoj jedrskih zmogljivosti.

Danes se sicer v Pjongjangu sestaja tamkajšnji parlament. Zasedanja vrhovne ljudske skupščine načeloma niso deležna posebne pozornosti, saj ta praviloma le potrjujejo pred tem sprejete odločitve partijskih voditeljev, ki se ponavadi nanašajo na gospodarske zadeve. Glede na razmere na Korejskem polotoku bo tokrat verjetno drugače.