stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število poginulih prašičev v reki v Šanghaju preseglo 13.000

Deli na:
Število poginulih prašičev v reki v Šanghaju preseglo 13.000

Foto: Reuters

Število poginulih prašičev, ki so jih odkrili v reki Huangpu, ki teče skozi kitajsko metropolo Šanghaj, je preseglo 13.000, so danes poročali kitajski mediji. Za zdaj še niso našli odgovornih, ki so v reko odvrgli poginule prašiče, vendar šanghajske mestne oblasti domnevajo, da so za to krivi kmetje iz sosednje kitajske province.

V Šanghaju so doslej iz reke, iz katere dobijo petino pitne vode v milijonski metropoli, izvlekli 9460 prašičev. V sosednji provinci Zhejiang, ki leži ob zgornjem toku reke, pa so našli še 3600 mrtvih živali.

Zato so obtožbe letele predvsem na kmete v okolici mesta Jiaxing, češ da so v reko odvrgli prašiče, ki so umrli zaradi bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar oblasti v Jiaxingu trdijo, da to območje ni edino odgovorno za odvrglo mrhovino in da so doslej odkrili samo enega rejca, ki bi lahko bil kriv.

Škandal je razkril tudi težave Kitajske pri zagotavljanju varnosti živil. Vzorci poginulih prašičev so pokazali, da so bili okuženi s prašičjim cirkovirusom, sicer pogosto boleznijo prašičev, ki pa nima vpliva na ljudi.

Na kitajskem ministrstvu za kmetijstvo domnevajo, da je večje število poginulih prašičev predvsem posledica letošnjega hladnejšega vremena, izključujejo pa možnost epidemije.

Več tisoč mrtvih živali je pozornost preusmerilo na slabo regulirano kmetijsko proizvodnjo na Kitajskem. Živali, ki poginejo zaradi bolezni, se lahko znajdejo v verigi preskrbe s hrano ali pa se jih neprimerno odstrani.