Revija Reporter
Svet

Steve Bannon je skoraj zaljubljeno navdušen nad radikalno levičarko Alexandrio Ocasio-Cortez

A. Ž.

2. feb. 2019 6:00

Deli na:

Kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez.

Profimedia

Mlada kongresnica iz New Yorka Alexandria Ocasio-Cortez, ki se razglaša za demokratično socialistko, ima občudovalce tudi na desni strani ameriškega političnega prostora.

Med njenimi občudovalci je namreč tudi nekdanji prvi mož Breitbarta, nekdanji Trumpov svetovalec v Beli hiši in za številne guru alt-righta Steve Bannon.

Bannon, ki je pred meseci napovedal vojno proti bruseljski eliti in želi združiti evroskeptike v enotno fronto, je v intervjuju za Politico dejal, da ima AOC, kot je kratica mlade socialistke latinskoameriških korenin, občudovanja vredne sposobnosti.

»AOC ima tisto, kar imenujem tekmovalnost ali tekmovalno srce – kombinacijo vztrajnosti, odločnosti in bojevitosti, ki jo ne moreš privzgojiti. To namreč imaš v sebi ali pa ne. In ona ima tega obilo,« je dejal Bannon.

Konservativni aktivist Mike Cernovich je za Politico o AOC dejal:

»Mislim, da so njene politične ideje katastrofa, toda po drugi strani je učinkovita. V tem trenutku ni nihče bolj učinkovit kot ona.« Nekateri AOC zaradi njene spretne uporabe družbenih omrežij v politične namene primerjajo z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Tako je nek neimenovani ameriški republikanec za ameriški medij The Hill brez dlake na jeziku dejal: »Sta ena in ista po****na oseba.« Znani britanski zgodovinar Niall Ferguson pa je AOC zaradi njenega precej lahkotnega odnosa do dejstev šaljivo preimenoval v Alexandria Occasionally-Correct (sl. Alexandria Občasno-Verodostojna).

Alexandria Ocasio-Cortez, ki je lani pred kongresnimi najprej presenetljivo zmagala na demokratskih strankarskih volitvah v New Yorku, nato pa na kongresnih vmesnih volitvah postala še najmlajša kongresnica v zgodovini, zadnja čase razburja z idejami o višjih davkih za bogate Američane.

Ta ideje niso povšeči tudi številnim bogatim privržencem demokratske stranke, na primer milijarderju Howardu Schultzu. Britanski poslovni tednik Economist pa svari demokratsko stranko pred tem, da bi njene ideje postale prevladujoče v stranki, saj da demokratični socializem odbija večino Američanov, kar pomeni, da bi konservativni republikanci z lahkoto zmagovali na volitvah.