Revija Reporter
Svet

Sredi hude gospodarske krize gre Argentina spet na levo

STA

27. okt. 2019 6:00

Deli na:

Nekdanja argentinska predsednica Cristine Fernandez de Kirchner podpira verjetnega zmagovalca volitev Alberta Fernandeza.

Arhiv Svet24

V Argentini danes volijo novega predsednika države. Po pričakovanjih bo volitve gladko dobil levičarski peronistični politik Alberto Fernandez, ki ga podpira z obtožbami o korupciji obremenjena nekdanja predsednica Cristina Kirchner. Dosedanjemu konservativnemu predsedniku Mauriciu Macriju se tako obeta poraz, in to morda že v prvem krogu.

Podpora 60-letnemu Fernandezu se je v anketah pred volitvami gibala med 48 in 55 odstotki, medtem ko je prav tako 60-letni Macri stagniral med 28 in 35 odstotki glasov. Za zmago v današnjem prvem krogu volitev potrebuje Fernandez 45 odstotkov glasov ali zgolj 40 odstotkov glasov, če bo zmagal z desetimi odstotnimi točkami razlike pred drugo uvrščenim kandidatom.

Fernandez bi z današnjo zmago tudi kontroverzni, a priljubljeni Kirchnerjevi, ki jo je izbral za svojo podpredsednico, omogočil vrnitev v predsedniško palačo Caso Rosado.

Kirchnerjeva je tam bivala dolga leta, najprej kot soproga predsednika Nestorja Kirchnerja, ki je Argentino vodil med letoma 2003 in 2007, nato pa kot predsednica - od leta 2007 do leta 2015, ko se je morala zaradi obtožb o zlorabi položaja in korupciji osramočena posloviti od položaja in ga prepustiti konservativcu Macriju.

Fernandezu in z njim vred Kirchnerjevi gre v prid predvsem dejstvo, da je Argentina spet sredi hude gospodarske krize. Razmere v tretjem največjem gospodarstvu Latinske Amerike, ki mu sicer krize niso tuje, so se znova občutno poslabšale lani.

Visoka inflacija, padec vrednosti pesa in iskanje pomoči pri Mednarodnem finančnem skladu so obudili spomine na krizo leta 2001, ko se je argentinski finančni sistem povsem sesul.

Septembra objavljeni podatki so pokazali, da je lani pod pragom revščine živelo 35,4 odstotka prebivalstva, kar je več kot osem odstotkov več kot leto poprej. To pomeni, da je v okoli 45-milijonski Argentini okoli 3,4 milijona ljudi revnih.

Na predsedniških volitvah kandidira še osmerica kandidatov, a nimajo nobenih možnosti. Danes potekajo tudi delne volitve v oba domova parlamenta, predstavniški dom in senat. Volilnih upravičencev je v 45-milijonski Argentini 34 milijonov, prvič lahko danes glasujejo tudi vsi, ki so dopolnili 16 let. Volitve so sicer obvezne le za volivce, stare od 18 do 70 let.