slovenska policija Svet24.si

V Štepanjskem naselju razstrelili bankomat

oder, sunek vetra, nuevo1 Svet24.si

Video: Sunek vetra porušil oder. umrlo je devet ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Obtoženi v aferi TEŠ6 rešil vilo v Rožni ...

Slovenka leta 2023 Reporter.si

Slovenka leta Ana Petrič o tem, zakaj so jo šefi...

tadej pogačar (3) Ekipa24.si

Prizori, ki pogrejejo srce! Saj ne veš, kdo je ...

aleš Njena.si

Aleš Valič: Moja žena je prekrasna

luka doncic Ekipa24.si

Zdaj je jasno: Luka Dončić lahko podpiše ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbskega patriarha Porfirija ne spustijo na Kosovo

Deli na:
Srbskega patriarha Porfirija ne spustijo na Kosovo

Patriarh Porfirije - Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Kosovske oblasti so poglavarju Srbske pravoslavne cerkve (SPC) patriarhu Porfiriju v ponedeljek prepovedale vstop v državo. Kosovsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da takšnih obiskov ne bo dopustilo, dokler Srbija med drugim ne bo prenehala kršiti bruseljskega sporazuma.

Patriarh Porfirije se je danes na Kosovu nameraval udeležiti zasedanja koncila Srbske pravoslavne cerkve v Peški patriarhiji, ki je že od sredine 14. stoletja zgodovinski prestol poglavarja SPC.

Na Kosovo je s sedmimi škofi odpotoval v ponedeljek, ko je bil blizu mejnega prehoda, pa je iz Prištine prispela prepoved vstopa na ozemlje Kosova, so na spletni strani sporočili iz urada srbske vlade za Kosovo. Podarili so, da so Prištini v skladu z vsemi veljavnimi dogovori poslali obvestilo o načrtih poglavarja SPC, a da mu je kosovski premier Albin Kurti odrekel možnost vstopa.

Patriarh Porfirije je v ponedeljek na družbenem omrežju Instagram zapisal, da kot srbski patriarh, državljan in kot vernik ve in sporoča, da bo ta vrata prej ali slej odprl sam Bog. Obenem se je vprašal, kaj se šele dogaja s Srbi, ki da živijo v getih, če kosovske oblasti tako onemogočajo svobodo gibanje srbskemu patriarhu.

V uradu srbske vlade za Kosovo pa so v izjavi za javnost medtem še pozvali vse predstavnike mednarodne skupnosti, naj se zamislijo ob takšni politiki Kosova, ki je zaprosilo za članstvo v Svetu Evrope. "Tudi na tem primeru pričamo o nameri Prištine in Albina Kurtija, da s Kosova prežene vse, kar je srbsko, in izbriše sledi stoletnega obstoja srbskega naroda in srbske Cerkve na teh prostorih," so dodali.Na ministrstvu za zunanje zadeve v Prištini so napovedali, da takšnih obiskov ne bodo dovoljevali, dokler bo Srbija kršila bruseljski sporazum in ne bo dovolila obiskov kosovskih državnih uradnikov v Srbiji, pa tudi, dokler ne bo prenehala s sovražnim govorom, grožnjami in kampanjami proti Kosovu v mednarodnem prostoru, tako v procesu integracije kot v proces priznavanja.

Pri tem so spomnili na nasprotovanje Srbije članstvu Kosova v Svetu Evrope. "Kot je znano, je Srbija ustanovila ministrsko skupino, da bi kršila temeljni dogovor in preprečila članstvo Kosova v Svetu Evrope, in dokler bo nadaljevala s takšnim pristopom in vojno proti Kosovu na kakršenkoli način, odobritev takšnih obiskov ne bo," so še sporočili v izjavi za javnost, ki jo je v ponedeljek povzel portal kosovskega časnika Reporteri.

Srbija in Kosovo sta se marca lani v Ohridu v okviru dialoga pod okriljem EU zavezala, da bosta izpolnila vse določbe iz sporazuma o poti k normalizaciji odnosov, a svojih zavez ne izvajata ne Beograd ne Priština.

Sporazum med drugim določa, da Srbija ne bo nasprotovala sprejemu Kosova v mednarodne organizacije, Kosovo pa bo začelo uresničevati dogovor glede vzpostavitve skupnosti srbskih občin.