sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sramotni umik Berlusconija, ki mu bežijo tudi poslanci

Deli na:
Sramotni umik Berlusconija, ki mu bežijo tudi poslanci

Foto: Reuters

Po drami, ki se je čez dan odigrala v italijanskem senatu, je včeraj zvečer še spodnji dom parlamenta v Rimu izglasoval zaupnico vladi premiera Enrica Lette. Ta sicer ni bila pod vprašajem, saj ima leva sredina v poslanski zbornici večino in vlada tako za zaupnico ni potrebovala pomoči opozicije ali poslancev iz tabora Silvia Berluconija.

Člani poslanske zbornice so zaupnico vladi pričakovano izglasovali s prepričljivo večino - s 435 glasovi za in 162 proti, poročajo tuje tiskovne agencije. Pred tem so tudi italijanski senatorji z veliko večino 235 proti 70 glasovom izglasovali zaupnico Letti. Podporo premieru je v zadnjem trenutku presenetljivo izrekel tudi Berlusconi s svojim Ljudstvom svobode.

Ker podpora zaupnici vladi v poslanski zbornici zaradi razmerja moči ni bila pod vprašajem, je premier že ob začetku razprave v spodnjem domu parlamenta popoldne samozavestno zatrdil, da bo njegova vlada sedaj okrepljeno nadaljevala s svojim delom in se je ne bo dalo več izsiljevati. Včerajšnji dan je označil za "zgodovinskega za italijansko demokracijo".

Politična kriza je v Italiji izbruhnila, potem ko je Letta napovedal glasovanje o zaupnici, s katerim je želel končati negotovost zaradi stalnih groženj Ljudstva svobode z umikom podpore vladi. Berlusconi je v odgovoru na to potezo pet ministrov svoje stranke pozval k odstopu.



Ministri so ukazu sledili, a so izrazili kar nekaj pomislekov o Berlusconijevem ravnanju. V minulih dneh je nato v stranki prišlo do razkola, saj so mnogi kljub navodilom vodje, naj glasujejo proti zaupnici, napovedali glasovanje za njo. Ti "uporniki" so tudi postali glavni vir upanja za Letto, ki v senatu brez njih ni imel potrebne večine.

Sam Berlusconi je nato na koncu, ko je postal njegov poraz neizbežen, vendarle obrnil ploščo in je včeraj tik pred glasovanjem o zaupnici v senatu napovedal, da bo Ljudstvo svobode Letto podprlo. Letta se je ob teh besedah le še smehljal in zmajeval z glavo.

A poti nazaj očitno ni. Poslanci Ljudstva svobode naj bi že pričeli ustanavljati novo poslansko skupino, ki naj bi volivcem na desni sredini ponudila k Evropi usmerjeno in zmerno alternativo Berlusconijevi stranki. Številni analitiki v zvezi z včerajšnjim dogajanjem tako ne izpostavljajo toliko zmage Lette, kot pa sramotni umik Berlusconija.