favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španska Ljudska stranka toži nekdanjega blagajnika zaradi korupcijskega škandala

Deli na:
Španska Ljudska stranka toži nekdanjega blagajnika zaradi korupcijskega škandala

Foto: Reuters

Španska Ljudska stranka (PP) premiera Mariana Rajoya je včeraj vložila tožbo proti svojemu nekdanjemu blagajniku Luisu Barcenasu zaradi korupcijskega škandala, ki je pretresel špansko vlado. Barcenas naj bi bil avtor računovodskih dokumentov, ki domnevno razkrivajo, da so Rajoy in drugi člani PP več let prejemali izplačila iz zasebnega sektorja.

Te dokumente je januarja objavil španski časnik El Pais. Barcenas, ki ga trenutno preiskujejo, je pred sodiščem izjavil, da je imel na švicarskih bančnih računih 38 milijonov evrov.

Nekdanji blagajnik PP zanika, da je avtor razkrivajočih dokumentov. PP pa v tožbi Barcenasa neposredno ne imenuje, vendar stranka toži "avtorja lažnih papirjev, ki je po poročanju El Paisa Luis Barcenas". Stranka toži tudi časnik. Poleg tega je več posameznih voditeljev PP vložilo individualno tožbo zoper Barcenasa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po besedah PP časnik El Pais ni preveril avtentičnosti dokumentov, katerih namen je bil "blatenje dobrega imena" stranke. PP namreč vztraja, da ni nikoli imela vzporednega računovodstva.

Število ljudi, ki jih skrbi politična korupcija in prevare, je v Španiji narasla z 18 odstotkov v januarju na 40 odstotkov v februarju, je pokazala raziskava španskega centra za sociološke raziskave. Korupcija je za visoko brezposelnostjo drugi največji problem, s katerim se po mnenju vprašanih spopada Španija.