Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španci drugič v pol leta volijo nov parlament

Deli na:
Španci drugič v pol leta volijo nov parlament

Foto: Getty Images

Španci danes drugič v dobrih šestih mesecih volijo nov parlament. Kralj Felipe VI. je nove volitve sklical, ker strankam vse od glasovanja decembra lani ni uspelo oblikovati vlade. Politiki so pred volitvami obljubljali, da se bodo poboljšali in čimprej oblikovali novo vlado, kar pa očitno znova ne bo lahka naloga.

Današnje volitve so posledica dejstva, da sta se na volitvah 20. decembra lani dve novi stranki, liberalni Ciudadanos in levičarski Podemos, uvrstili na tretje oz. četrto mesto, s čimer sta odnesli sedeže konservativni ljudski stranki (PP) in socialistom (PSOE), ki sta se vse od padca Francove diktature leta 1975 izmenjavali na oblasti.

Največ poslanskih stolčkov je sicer decembra ostalo v rokah PP, ki Španiji vlada od leta 2011, a premalo za absolutno večino. Španskim strankam pa se nato nikakor ni uspelo dogovoriti o oblikovanju prve koalicijske vlade po koncu diktature. Kralj je bil maja po petih mesecih brezplodnih pogajanj primoran sklicati nove volitve.

Javnomnenjske raziskave pred današnjim glasovanjem so tudi tokrat prvo mesto napovedovale PP, a tako kot decembra brez absolutne večine, tako da bodo očitno znova potrebna strankarska pogajanja za oblikovanje vlade. Ankete so sicer opravili še pred afero okoli aktualnega notranjega ministra Jorgeja Fernandeza Diaza, ki si je glede na sredi tedna v medijih razkrito vsebino pogovorov iz leta 2014 prizadeval za uvedbo preiskave njegovih katalonskih političnih tekmecev, samo za to, da bi jih inkriminiral.

Sicer pa je večina strank tokrat pred volivci nastopala z enakimi vodilnimi kandidati in skoraj nespremenjenim programom kot decembra lani, med Španci pa pred današnjim glasovanjem za druge volitve v pol leta ni bilo kakega prevelikega navdušenja. Na strankarska zborovanja je prihajalo le malo ljudi in danes je pričakovati nižjo volilno udeležbo kot decembra. Takrat je volilo 73 odstotkov volivcev. Volišča bodo odprta do 20. ure.