franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sosede Nigerije skupno v boj proti Boko Haramu

Deli na:
Sosede Nigerije skupno v boj proti Boko Haramu

Foto: Reuters

Kamerun, Čad in Niger so sprožile skupno regionalno pobudo za boj proti skrajni islamistični skupini Boko Haram, saj so njeni napadi prestopili meje Nigerije, poleg tega pa se pojavljajo skrbi, da so Nigerijci vse manj uspešni v spopadanju s skrajneži.

Te tri sosede Nigerije so se tako odločile za skupen vojaški odziv na čezmejno grožnjo, ki jo predstavljajo borci Boko Harama. Sosede pa so tudi kritične do Nigerije, češ da njene sile očitno niso kos skupini, ki je leta 2009 začela aktiven upor proti nigerijskim oblastem.

Uradno so vse štiri države, katerih meje se stikajo na Čadskem jezeru, oblikovale vojaško zavezništvo za boj proti Boko Haramu, ki naj bi se materializiralo novembra lani. A vzpostavitev skupnih enot na tem območju očitno ni več na agendi.

Partnerice Nigerije so se zaradi resnosti razmer odločile ukrepati. Še posebej Kamerun je bil kritičen do tega, kar razume kot pasivnost nigerijskih oblasti v luči grožnje Boko Harama.

V petek je parlament Čada odobril napotitev vojakov v Kamerun in Nigerijo za boj proti islamskim skrajnežem. V prestolnici Čada N'Djamena se je včeraj po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo več deset tisoč ljudi, da bi izrekli podporo odločitvi parlamenta.

Čad se je za napotitev vojakov odločil dober teden dni po tem, ko je Boko Haram izvedel enega najbolj krvavih pohodov na mesto Baga na severovzhodu Nigerije. Po navedbah mednarodne nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International naj bi bilo v napadu ubitih 2000 ljudi.