sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Soproga zaprtega savdskega blogerja: "Moj mož sanja o boljšem svetu, ki bi sprejel tudi drugače misleče"

Deli na:
Soproga zaprtega savdskega blogerja: "Moj mož sanja o boljšem svetu, ki bi sprejel tudi drugače misleče"

Foto: Reuters

Soproga zaprtega savdskega blogerja Raifa Badavija, Ensaf Haidar, je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v imenu moža prevzela letošnjo nagrado Saharov. Ob tem je pozvala arabske države, naj spoštujejo različna stališča.

Poslancem je dejala, da je njen mož, ki je bil zaradi žalitve islama obsojen na 1000 udarcev z bičem in deset let zapora, verjel, da je "svoboda izražanja kot zrak, ki ga dihamo".

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je pozval savdskega kralja Salmana, naj Badavija nemudoma pomilosti in mu dovoli, da se pridruži svoji ženi in trem otrokom, ki živijo v izgnanstvu v Kanadi.

Badavijeva soproga je dejala, da bi bilo bolje, če bi lahko sam prevzel nagrado. Nato je bila v parlamentu na njeno željo minuta molka za žrtve terorističnih napadov v Parizu.

"Raif ni zločinec," je zatrdila njegova soproga. "Moj mož ni storil ničesar, s čimer bi si zaslužil takšno kazen, le svoje razmišljanje je prenesel na papir". "Sanja o boljšem svetu, ki bi sprejel tudi drugače misleče," je dejala.

Prevzem nagrade je označila za zgodovinski dogodek in dejala, da je nagrada Saharov že 15. nagrada njenega moža v zadnjem letu dni.

31-letnega Badavija so savdske oblasti obsodile na deset let zapora, 1000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen, ker da je na svojem blogu žalil islam. Doslej je prejel le prvih 50 udarcev, in sicer januarja letos, naslednja bičanja pa so oblasti večkrat preložile zaradi Badavijevega slabega zdravja.

Evropski parlament nagrado Saharov vsako leto podeli posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora.