Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šok na Koroškem

Deli na:

Politični predstavniki koroških Slovencev po izzidu deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem v prihodnje za urejanje manjšinskih vprašanj pričakujejo težavno obdobje in zahtevajo posodobitev lastnih struktur. Predsednik edine slovenske stranke, Enotne liste (EL) Vladimir Smrtnik pa je danes zaradi poraza na občinskih volitvah ponudil odstop.

Politični predstavniki koroških Slovencev po izzidu deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem v prihodnje za urejanje manjšinskih vprašanj pričakujejo težavno obdobje in zahtevajo posodobitev lastnih struktur. Predsednik edine slovenske stranke, Enotne liste (EL) Vladimir Smrtnik pa je danes zaradi poraza na občinskih volitvah ponudil odstop.

Na rezultat deželnozborskih volitev na avstrijskem Koroškem, na katerih je Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) po začasnih končnih rezultatih dobilo 45,48 odstotka glasov, socialdemokrati (SPÖ) pa so z 28,59 odstotka glasov doživeli hud poraz in svoj doslej najslabši rezultat, je po oceni predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Matevža Grilca odločilno vplivala smrt prejšnjega deželnega glavarja Jörga Haiderja. Ta naj bi namreč privedla do "večje solidarizacije z njegovo stranko".

Grilc ugotavlja, da se v "brutalnem volilnem boju z doslej nepoznano porabo milijonskih sredstev" SPÖ ni uspelo prikazati kot resna alternativa. Manjše stranke, kot so Zeleni, ki so po začasnih končnih rezultatih za las zgrešili ponovni vstop v deželni zbor, pa se ob dvoboju med BZÖ in SPÖ na političnem prizorišču niso uspele uveljaviti.

Predsednik NSKS sedaj zahteva, da bodo koroški Slovenci "končno morali ustanoviti strukture, ki bodo ustrezale sodobnim zahtevam, se pravi skupno organizacijo za enotno nastopanje." Grilc v prihodnje pričakuje "dosledno podporo Republike Slovenije, po potrebi tudi pri internacionalizaicji koroških manjšinskih vprašanj." Sicer pa po prevladi BZÖ predsednik NSKS ocenjuje, da se "s to strukturo v zvezi z vprašanji koroških Slovencev ne da nič rešiti".

Predsednik EL Smrtnik je nad izidom volitev razočaran in obžaluje, da je "deželni trend BZÖ" vplival tudi na občinske volitve. Četudi v nekaterih občinah ugotavlja spodbudne rezultate, pa so za Smrtnika predvsem rezultati v nekaterih podjunskih občinah, kjer je EL tradicionalno močno zastopana, veliko razočaranje. Predsednik edine slovenske stranke na avstrijskem Koroškem za to prevzema "vso politično odgovornost" in napoveduje, da bo pristojnim organom EL ponudil svoj odstop. Še pred poletjem naj bi izredni občni zbor EL izvolil novo vodstvo.

Smrtnik ocenjuje, da bo potrebna temeljita reforma samostojne politike slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Volilni potencial med zavednimi koroškimi Slovenci je namreč vedno manjši, "za uspeh pa potrebujemo tudi tisti del volilnega telesa, ki ne voli zaradi klasičnih manjšinskih pravic, pač pa zaradi odprtosti naših list, zaradi kulturne raznolikosti ali zaradi sposobnih osebnosti," je prepričan predsednik EL.

Predsednik Skupnosti koroški Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik ugotavlja, da je EL na nedeljskih občinskih volitvah uspelo pridobiti deleže tam, kjer so nagovorili tudi neslovenske volilce. Na deželnozborskih volitvah pa takšen premik na desno ni bil pričakovan. Zato bo treba "znotraj narodne skupnosti sedaj zelo radikalno premisliti manjšinsko politiko," zahteva Sadovnik.

Nasprotuje pa temu, da bi se slovenska manjšina v naslednjih letih odrekla pogovorom z vodilnimi vladnimi predstavniki na avstrijskem Koroškem. Rezultat je treba vzeti na znanje in se pogovarjati ne samo o dvojezični topografiji, temveč tudi o vseh drugih odprtih vprašanjih, ki so v pristojnosti deželne vlade," pravi predsednik SKS Sadovnik.

Predsednik Zveze slovenski organizacij (ZSO) Marjan Sturm je že v nedeljo za TV Slovenija dejal, da je zanesljiva zmaga BZÖ na deželnozborskih volitvah za koroške Slovence veliko presenečenje, a je ta izziv potrebno sprejeti. Koroški Slovenci si takšnega rezultata niso obetali. Kot je pojasnil Sturm, ostale stranke niso imele izdelanega jasnega profila, zaradi česar so volivci bolj verjeti BZÖ. "Za nas situacija ne bo lažja, kvečjemu težja, ampak vsak izziv je treba sprejeti," je pojasnil Sturm in dodal, da so bile to demokratične volitve. "Mi se bomo morali opredeliti do te politike in skušati iztržiti najboljše," je še povedal Sturm za TV Slovenija.

Kandidatka na listi SPÖ na deželnozborskih volitvah Ana Blatnik izid volitev ocenjuje kot "veliko katastrofo". Kot je dejala v pogovoru za Slovenski spored avstrijskega državnega radia ORF sedaj "glede manjšinske tematike ne bo več mogoče delati za prihodnost". Blatnikova si sicer izrazitega premika na desno ne more razložiti.

Tretjeuvrščeno kandidatko pri Zelenih Zalko Kuchling je "korak na desno presenetil in prestrašil". Po njenem se v prihodnjih letih na avstrijskem Koroškem "obeta katastrofalno politično obdobje". V pogovoru za Slovenski spored ORF je Kuchlingova napovedala, da bo treba tudi razmisliti o smiselnosti njene funkcije govorke za manjšinska vprašanja pri Zelenih na avstrijskem Koroškem.